Autyzm – czy można pomóc dziecku poprzez dobrze programowane żywienie?

Autyzm można scharakteryzować nieprawidłowym rozwojem przed ukończeniem 3 roku życia oraz zaburzonym funkcjonowaniem dziecka w trzech dziedzinach życia- interakcjach społecznych, komunikacji i zachowaniu. Etiologia autyzmu jest heterogeniczna (niejednorodna) co oznacza że to czy mamy chore dziecko zależy od wielu czynników genetycznych i środowiskowych.

autyzm-_2

Pierwotnym zmianami prowadzącymi do autyzmu są zmiany metabolizmu które prowadzą do zmian psychicznych. Wiadomo, że wiele „małych” nieprawidłowych reakcji łączy się w szeroki strumień nieprawidłowości prowadząc do zmian w funkcjonowaniu mózgu. To zjawisko nazywamy ekwifinalnością. Czy jednak wiecie Państwo, że „strumyczki” nieprawidłowych metabolitów mogą dopływać do mózgu dziecka z nieprawidłowo zasiedlonych jelit?

Badania przeprowadzone na pacjentach z autyzmem pokazały że >90% ma problemy z nieprawidłową florą układu pokarmowego. U pacjentów z autyzmem często obserwuje się wzrost zawartości podtypów bakterii beztlenowych Clostridium – czyli bakterii gnilnych.

Co to oznacza w praktyce?

Że metabolity tych bakterii przedostają się do krążenia zmieniając funkcjonowanie mózgu dziecka.

Czy mogę to naprawić?

Tak – poprzez zmiany sposobu żywienia można zmienić profil metabolitów wytwarzanych w jelitach – i w ten sposób poprawić funkcjonowanie mózgu dziecka autystycznego.

Co może bardzo niepokoić?

a) Intensywne używanie antybiotyków może być związane ze zwiększonym ryzykiem autyzmu (Bolte 1998, Finergold et al. 2002)

b) glifosat (popularny herbicyt) jako jedną z przyczyn autyzmu (poprzez stymulowanie niedoborów cynku, żelaza, dysfunkcje mitochondrów)

Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

PrEwa-Stachowskaof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica  www.dietetica.com.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,57 z 5)
loading... zapisuję głos...