Rozgrzewające Walentynki

Każdego roku, w połowie lutego, ze sklepowych witryn uśmiechają się maskotki z napisami ,,Kocham Cię”, a z półek niemalże na głowę spadają różne gadżety związane z Walentynkami. To szczególny dzień, w którym zakochani poświęcają sobie więcej uwagi i częściej niż zwykle rozmawiają o miłości. Jak wyjątkowo spędzić ten wieczór i nie wpaść w komercyjny wir zakupów? Alternatywą może być kolacja przy świecach i grzanym winie.

 

Kulinarna gra wstępna

Kolacja może wydawać się banalnym pomysłem na walentynkowy wieczór, ale wcale nie musi tak być. Przygotowanie potraw i romantycznego wystroju w domowym zaciszu może być najlepszym prezentem walentynkowym. Potrzebna jest tylko odrobina wyobraźni, poczucia humoru i chęci do eksperymentowania. Po pierwsze, można ugotować coś wyjątkowego na kolację, np. faszerowane bakłażany, które nazywane są także gruszką miłości, albo krewetki w sosie, które są znanym afrodyzjakiem. Po kolacji obowiązkowo deser – truskawki w czekoladzie na pewno wprawią partnerów w dobry nastrój. Aby ubarwić wieczór, zakochani mogą zagrać w odgadywanie smaków z zawiązanymi oczami albo grę „prawda lub wyzwanie”. Każda forma zabawy, w której można skupić całą uwagę tylko na tej drugiej osobie, będzie świetną rozrywką po kolacji.

Bez wina ani rusz

Walentynkowy wieczór nie obejdzie się bez wina, zazwyczaj tego w kolorze miłości. Oprócz tradycyjnego podania trunku w lampce, można się pokusić o zrobienie grzanego wina. W zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać, takie też dodajemy składniki i przyprawy. Mocniejszy i bardziej wyrazisty smak uzyskamy dodając do grzanego wina kieliszek rumu, cytrynę, laskę wanilii,  pomarańczę i cynamon. Miłośnikom słodyczy podpasuje wino grzane z miodem, do którego dodajemy cukier, cynamon, kieliszek wódki, goździki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Bardziej orzeźwiający smak ma wino z cynamonem i limonką. Dla zabieganych zakochanych firma Kotányi stworzyła przyprawę do Grzanego Wina – doskonale dobraną mieszankę przypraw korzennych opartą wyłącznie na 100 % naturalnych składnikach, bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków, którą wystarczy wsypać do wina. Dzięki niej w szybki sposób uzyskamy delikatny aromat cynamonu, wanilii, goździków i imbiru. Sprawdza się ona także jako dodatek do herbat i gorącego soku jabłkowego.

 

Grzaniec bez przypału …

Czyli jak go przygotować, żeby nie spalić niespodzianki na wstępie. Przede wszystkim nie dopuścić do wrzenia, ponieważ grzanego wina nie wolno gotować. Po przekroczeniu odpowiedniej temperatury trunek traci unikalny aromat i smak. Aby uzyskać lepszy smak, warto najpierw połączyć ze sobą przyprawy, a dopiero później dodać je do wina. Dzięki temu, końcowy efekt smaku grzanego wina będzie bardziej wyrazisty. Inną ważną kwestią jest sposób podania grzańca. Powinno się go wlewać do glinianych kubków lub szerokich pucharów, ponieważ naczynia te utrzymują wysoką temperaturę. Tylko tak podany grzaniec smakuje wyjątkowo i pachnie aromatycznie. Z całą pewnością będzie wówczas pasował do walentynkowego wieczoru we dwoje.

 

Przepis na wino grzane z jabłkami :
(2 porcje)

2 jabłka, 1/4 l czerwonego wina,
1/8 l soku pomarańczowego,
2 łyżki cukru, 1 opakowanie
przyprawy do Grzanego Wina
KOTÁNYI, 20 ml brązowego rumu

Przyrządzenie:

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda. Wino, sok pomarańczowy i cukier podgrzać, a następnie dodać przyprawę do Grzanego Wina KOTÁNYI, jabłka i ponownie podgrzać. Na koniec odstawić, dodać rum, lekko wystudzić i rozlać do szklanek.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...