Pomysł na „postną kuchnię” – Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
Rozpoczął się 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj do okresu Wielkiego Postu podchodzimy już mniej restrykcyjne. Warto jednak w tym czasie dać odpocząć naszym żołądkom po karnawale, a także oczyścić i wzmocnić ciało przed nadchodzącą, długo oczekiwaną wiosną.
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
Czas przygotowania: 45 – 60 min.
Stopień trudności: trudne
Składniki dla 4 osób:
1 kapusta
8 szt. topinampur (słodkie ziemniaki)
2 pasternaki
2 marchewki
2 łyżki masła
4 łyżki bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz KOTÁNYI
szczypta mielonego kminku KOTÁNYI
szczypta mielonego ziela angielskiego KOTÁNYI
2 łyżki pietruszki KOTÁNYI
4 łyżki sosu beszamelowego
2 żółtka
1 łyżka utartej mozarelli
2 łyżki oleju z oliwy
listki bazylii do dekoracji
Sos:
1 kubek kwaśnej śmietany wymieszać z 4 żółtkami, doprawić solą i pieprzem.
Pikantna pasta pomidorowa:
2 puszki pomidorów pelatti lub 500g świeżych
2 łyżki oleju z oliwek
2 szalotki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz KOTÁNYI
1 łyżeczka szałwii KOTÁNYI
1 łyżeczka tymianku KOTÁNYI
1 łyżeczka bazylii KOTÁNYI
szczypta cukru
ocet balsamiczny
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i dusić na wolnym ogniu do konsystencji pasty. Doprawić do smaku i przetrzeć przez sito. Liście sałaty przekroić, wyciąć głąb i krótko blanszować w osolonej wodzie. Wystudzić w zimnej wodzie i odsączyć. Warzywa umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, na patelni, doprawić. Dodać bulion lub wodę i krótko dusić (woda powinna odparować). Dodać sos beszamelowy, pietruszkę, mozarellę i doprawić. Wyłożyć masę na liście kapusty i uformować gołąbki. Wysmarować formę olejem, ułożyć gołąbki i polać wcześniej przygotowanym sosem. Piec w piekarniku w 200 C˚ około 25 minut.
Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.