Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych?

Parlament Europejski przyjął przepisy dotyczące etykietowania żywności. Nowe etykiety mają ułatwić konsumentom szybkie odnalezienie informacji o produkcie podczas zakupów i umożliwić świadomą decyzję o ich kupnie. Zmiany dotyczą również produktów mięsnych – te składające się z małych kawałków będą musiały być opisywane, jako produkty powstałe z połączenia kawałków mięsa, na etykietach konieczne będzie również podanie kraju pochodzenia mięsa. Jak czytać takie etykiety i który z producentów już je wprowadził – poniżej.

Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych

 

 

Jakie informacje muszą zostać podane na etykiecie?

Każde opakowanie produktu spożywczego, w tym wędlin, musi zawierać kilka istotnych informacji, które pozwolą konsumentom zapoznać się z walorami danego produktu. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięs i wędlin, ponieważ ich spożycie jest istotnym elementem zachowania zrównoważonej diety. Przykładem są to produkty drobiowe firmy Cedrob  – konsument już dziś znajdzie na etykiecie pełne dane dotyczące walorów odżywczych oraz substancji wykorzystanych w ich produkcji. Oprócz nazwy produktu (nazwa rodzajowa ? szynka, kiełbasa, czy pasztet), jego ilości (podana w sztukach lub precyzyjnie określona waga netto) i trwałości (podana w postaci daty z dopiskiem „Należy spożyć do”), na każdym opakowaniu wędliny firma Cedrob podaje informację dotyczące sposobu przechowywania produktu. Technolodzy producenta z Ciechanowa wyliczają, jakie informacje muszą się koniecznie znaleźć na etykiecie:

  • nazwa produktu,
  • skład produktu,
  • termin przydatności do spożycia,
  • producent,
  • zawartość netto,
  • warunki przechowywania,
  • nr partii produkcyjnej,
  • dodatkowe informacje, jeśli produkt jest pakowany w atmosferze ochronnej.

Dodatkowo czytając etykietę warto zwrócić uwagę na zawartości mięsa, czy tłuszczu w produkcie oraz obecność fosforanów. Wędliny drobiowe wysokiej jakości produkowane są w 100% z mięsa kurczęcego i mają niską zawartość tłuszczu. Te informacje w jasny sposób przybliżą produkt przeciętnemu konsumentowi – z pewnością pomogą mu podjąć racjonalną decyzję.

 

Wykaz składników

Na każdym opakowaniu wędlin wyprodukowanych w ciechanowskich zakładach firmy Cedrob można znaleźć pełny wykaz składników  produktów, które zostały wykorzystane do jego produkcji. Zgodnie  z prawem wymienione są one w porządku malejącym według wagi. W przypadku składników, które znajdują się w nazwie produktu lub mających znaczenie dla charakterystyki danego produktu, jak na przykład kiełbasa żywiecka z kurczaka produkcji Cedrob, na opakowaniu powinna zostać podana ich zawartość procentowa – 71% mięsa z kurczaka. Dodatkowo, lista składników musi być uzupełniona    o alergeny  substancje powodujące reakcje alergiczne. Wszyscy producenci są również zobowiązani do umieszczenia na opakowaniu informacji dotyczących substancji dodatkowych, takich, jak przeciwutleniacze, barwniki, emulgatory, czy wzmacniacze smaku zawarte w recepturze.

Przed podjęciem decyzji o kupnie szynki, kiełbasy, czy parówek warto spojrzeć na ich etykiety. Sprawdzić, czy nazwy składników są napisane w pełni, zwrócić uwagę na zawartość mięsa w produkcie oraz koniecznie zweryfikować datę ważności. Etykiety stanowią podstawowe źródło informacji na temat produktu. Pozwalają nie tylko podjąć świadomą decyzję, ale jednocześnie wybrać produkt wysokiej jakości, najlepiej dostosowany do potrzeb naszego organizmu, czy diety. Pozwoli nam to zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę na długo.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (418 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...