Dieta dla zdrowych oczu
Produkty bogate w witaminy, mikroelementy i luteinę pomogą zadbać o nasze oczy oraz zapobiec niektórym schorzeniom i wadom wzroku. Zapraszamy do przeczytania artykułu „Dieta dla zdrowych oczu”, który powstał we współpracy z p. Joanną Kostyszyn, dietetyczką z Centrum Naturhouse.
Rażące słońce, klimatyzacja, praca przy komputerze oraz czytanie przy słabym świetle to jedne z wielu powodów, które przyczyniają się do pogorszenie wzroku. W okresie jesienno-zimowym, czynniki, takie jak wiatr czy niskie temperatury dodatkowo podrażniają i wysuszają gałkę oczną. Oprócz trwałych wad poważnym skutkiem jest również dyskomfort w postaci swędzących, zaczerwienionych lub łzawiących spojówek. Aby zapewnić oczom właściwą ochronę przez cały rok, warto regularnie odwiedzać okulistę, ale także włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w składniki odżywcze, które wzmocnią wzrok i pomogą zapewnić odpowiednią pielęgnację.
Przede wszystkim witaminy
Dieta, która pozytywnie wpłynie na kondycję oczu powinna zawierać przede wszystkim duże ilości przeciwutleniaczy, czyli witaminy A, C, E, a także luteinę i cynk. Równie istotną rolę odgrywają witaminy z grupy B, które wzmacniają siłę wzroku, nerwy wzrokowe i chronią przed światłowstrętem. Znajdziemy je w takich produktach jak orzechy, podroby, kasze jęczmienne i gryczane oraz warzywa ? kalafior, kapusta, brokuły, szpinak czy cebula. – Niezwykle ważna dla naszych oczu jest witamina A, która bierze udział w procesie widzenia. Jej niedobór może powodować kurzą ślepotę czy zespół ?suchego oka?. Zadbajmy zatem, aby w naszym jadłospisie znalazły się m.in. morele, brzoskwinie, papryka, produkty pochodzenia zwierzęcego ? masło, jaja, mleko, a także marchew, np. w postaci soków ? mówi Joanna Kostyszyn, dietetyczka z Centrum Naturhouse. Podobne właściwości dla oczu ma witamina C, będąca bardzo silnym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki, co przyczynia się do zapobiegania różnym schorzeniom. Produkty dostarczające organizmowi dużej dawki tej witaminy to: owoce cytrusowe, pomidory, natka pietruszki, szparagi czy aronia. Kolejnym przeciwutleniaczem mającym duże znaczenie dla zdrowych oczu jest witamina E, która chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej ? chorobami występującymi zwłaszcza u osób starszych. Dlatego w ich diecie powinny znaleźć się duże ilości zielonych warzyw, oleje roślinne oraz produkty mleczne.
Ochrona przed UV
Promienie UV mogą wywoływać poważne podrażnienia skutkujące pogorszeniem wzroku. Na ich działanie jesteśmy narażani nie tylko latem. Zimą są równie niebezpieczne, zwłaszcza kiedy słońce intensywnie odbija się od śniegu. Aby ochronić nasze oczy powinniśmy pamiętać o specjalistycznych okularach słonecznych, ale także o odpowiedniej ochronie od wewnątrz. – W tym przypadku istotną rolę odgrywają karotenoidy ? luteina i zeaksantyna ? związki chroniące przed szkodliwym działaniem promieni UV, są one również odpowiedzialne za widzenie żółtej barwy. Znajdziemy je m.in. w zielonych owocach i warzywach, dyni, cukinii oraz w papryce i kukurydzy ? dodaje dietetyczka z Naturhouse.
Cenne mikroelementy
Pozytywny wpływ na nasz wzrok mają także produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 – ryby, rośliny strączkowe orzechy włoskie oraz nasiona dyni czy słonecznika. Równie ważną grupę składników odżywczych stanowią mikroelementy, zawłaszcza cynk, który zapobiega krótkowzroczności i wadom wzroku związanym z wiekiem. Aby uniknąć jego niedoboru należy włączyć do jadłospisu chude mięso, owoce morza, pełnoziarnisty chleb, a także grzyby. Oprócz prawidłowej diety pamiętajmy o zdrowym stylu życia. Uważajmy na dym papierosowy, który podrażania nasze oczy, róbmy sobie krótkie przerwy podczas pracy przy komputerze, w miarę możliwości unikajmy klimatyzowanych pomieszczeń.
Zobacz także: Okulary na zawsze czy 15 sekund pod laserem? Nowa metoda leczenia prezbiopii
Przydatny artykuł, polecam suplementy z wyciągiem z jagód.
Świetny artykuł 😉
Podrażnione, zaczerwienione, suche i piekące oczy… Aby uniknąć takich dolegliwości, nie wystarczy dbać o oczy od zewnątrz, niezbędna jest także odpowiednia dieta. Dlatego dostarczaj organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych, które wzmocnią wzrok.
Zanieczyszczone pyłami i spalinami powietrze, kurz domowy, promieniowanie słoneczne, długa praca przy komputerze czy klimatyzacja – to czynniki niesprzyjające oczom, ale przy dzisiejszym stylu życia nie jesteśmy w stanie ich uniknąć.
Skutkiem tego bywają z pozoru banalne dolegliwości oczu, mogące jednak prowadzić do osłabienia wzroku, szybszego starzenia się siatkówki i rozwoju naprawdę niebezpiecznych schorzeń. Środki, którymi często się ratujemy – krople, żele – działają tylko doraźnie.
Obecna w warzywach i owocach witamina A (a właściwie beta-karoten) jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Ma również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki oka odpowiedzialnych za widzenie w dzień i po zmroku.
Zbyt mała jej ilość prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, a przewlekły niedobór przyczynia się do zespołu suchego oka, owrzodzenia i blizn rogówki, zaś w skrajnych przypadkach powoduje rozlaną martwicę rogówki.
Selen, cynk, mangan i miedź to minerały niezbędne dla oczu. Najważniejszą z nich rolę odgrywa cynk – bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Potęguje też działanie enzymów wymiatających wolne rodniki i umożliwia wykorzystanie wątrobowych zapasów witaminy A.
Dieta dla oczu – co jeść, żeby wzmocnić wzrok?
Witaminy
A (beta-karoten) – marchew, warzywa ciemno-liściaste, pomidory, brzoskwinie
C – natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy
E – oleje roślinne (głównie słonecznikowy), pestki słonecznika, dyni, orzechy, sezam
Antocyjany – borówki, czarne jagody, aronia, wiśnie, żurawiny, truskawki, owoce czarnego bzu
Składniki mineralne
Cynk – ryby, jaja, pieczywo pełnoziarniste
Miedź – owoce morza, orzechy, awokado
Mangan – orzechy, ciemne pieczywo, fasola, groch, czarne jagody
Selen – ryby morskie, owoce morza, orzechy, kiełki pszenicy, czosnek, cebula
Luteina – jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata, żółte warzywa
Zeaksantyna – pomarańczowe i zielone warzywa, nektarynki, jeżyny, agrest, awokado
Cenne dla oczu antocyjany w jagodach
Niebagatelny wpływ na jakość widzenia mają substancje roślinne zwane antocyjanami. Są to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze dla oczu są owoce jagodowe, a zwłaszcza borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów antocyjanów.
Inne naturalne barwniki mające duże znaczenie dla oczu to tzw. karotenoidy. Obok beta-karotenu do szerokiej grupy tych związków należą także luteina i zeaksantyna. Barwniki te zapobiegają wadom i chorobom oczu, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych.
Modelowy jadłospis w diecie dla oczu
» Śniadanie
kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z twarożkiem, dżemem wiśniowym niskosłodzonym, kawa zbożowa na chudym mleku
» Drugie śniadanie
kanapka z jajkiem i cykorią, marchewka do pochrupania, woda mineralna
» Obiad
zupa krem z dyni, pierś z indyka pieczona w folii z żurawiną, ziemniaki z wody posypane natką pietruszki, surówka z czerwonej kapusty, brokuły gotowane, sok wiśniowy
» Podwieczorek
koktajl mleczny z borówkami lub czarnymi jagodam
» Kolacja
sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem, papryką, kukurydzą, kiełkami pszenicy, posypana łyżeczką posiekanych orzechów (dressing na bazie oleju słonecznikowego i ziół), grzanki z pieczywa pełnoziarnistego posmarowane masłem czosnkowym, zielona herbata