Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką – wg szefa kuchni Knorr
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min.
Trudność: łatwe
Składniki na danie – Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką:
Roszponka – 1 opakowanie
Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
Truskawki – 10 szt.
Szynka suszona, np. Schwarzwald – 4-6 plastrów
Pestki słonecznika – 1 łyżka
Olej – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Zawartość opakowania Knorr połącz w miseczce z trzema łyżkami wody oraz olejem . Całość dokładnie wymieszaj.
2. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Plastry szynki rozłóż dekoracyjnie na sałacie. Truskawki umyj, osusz i pokrój na połówki – następnie również rozłóż na sałacie i całość polej przygotowanym sosem.
3. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Gdy nie będą już gorące, posyp nimi sałatkę.
Rada szefa kuchni: Sałatkę podawaj z grillowaną bagietką lub grissini.