Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

fot-materialy_prasowe_dan_cake

fot. materialy prasowe Dan Cake

Składniki na: konfitura z dyni

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je.

Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką na przykład Dan Cake.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (283 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Moniśka  21 listopada 2016 14:16

    Ja ostatnio zrobiłam dżemorki z dyni oraz dynie w zalewie…smakuje trochę jak ananasy z puszki. Uwielbiam wariacje z dynią..Ostatnio nawet próbowałam drinki z dynią, wyszły przepyszne o konsystencji takiego smoothie 😀

    Odpowiedz
  2. smieszka  21 listopada 2016 14:59

    Moja mama ostatnio zrobila dżem z dyni i z jabłka. Też smaczny 🙂

    Odpowiedz
  3. macierzanka  21 listopada 2016 16:02

    Robię konfitury z cukinii ,ale z dyni nie.

    Odpowiedz
  4. m258  21 listopada 2016 16:37

    dynia jest super

    Odpowiedz
  5. martucha180  21 listopada 2016 16:37

    Jestem sceptyczna co do tego przepisu.

    Odpowiedz
  6. Aneta  22 listopada 2016 13:15

    Nie przepadam za dynią.

    Odpowiedz
  7. marcia7  6 stycznia 2017 11:47

    trzeba będzie spróbować, fajnie mieć taki dodatek

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 14:39

    Zawsze marzyłam o tym , żeby nauczyć się robić dżemy i konfitury i być może moją przygodę z tą gałęzią gospodarki 🙂 zacznę właśnie od tego przepisu ? Kto wie 🙂

    Odpowiedz
  9. e_motylek85  8 sierpnia 2017 09:13

    o może skorzystam z przepisu:) nigdy nie robiłam konfitury z dyni chociaż kiedyś już się do tego przymierzałam, ale jak zawsze skończyło się zupką…swoją drogą tez pyszną. Skoro jestem na etapie robienia przetworów na zimę, to może i dynia wpadnie do słoika:)

    Odpowiedz
  10. alina  28 września 2017 18:33

    Mniam mniam chętnie zrobię sobie takie cudeńka, uwielbiam dynię, zupa krem u mnie czesto gości. Teraz w kuchninawidelcu kupowąłam słoiczki na przetwory więc mogę zaczać działać, mam nadzieje, ze spiżarka szybko mi się zapełni

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany