Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

fot. materialy prasowe Dan Cake
Składniki na: konfitura z dyni
- 1 kg dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je.
Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką na przykład Dan Cake.
Ja ostatnio zrobiłam dżemorki z dyni oraz dynie w zalewie…smakuje trochę jak ananasy z puszki. Uwielbiam wariacje z dynią..Ostatnio nawet próbowałam drinki z dynią, wyszły przepyszne o konsystencji takiego smoothie 😀
Moja mama ostatnio zrobila dżem z dyni i z jabłka. Też smaczny 🙂
Robię konfitury z cukinii ,ale z dyni nie.
dynia jest super
Jestem sceptyczna co do tego przepisu.
Nie przepadam za dynią.
trzeba będzie spróbować, fajnie mieć taki dodatek
Zawsze marzyłam o tym , żeby nauczyć się robić dżemy i konfitury i być może moją przygodę z tą gałęzią gospodarki 🙂 zacznę właśnie od tego przepisu ? Kto wie 🙂
o może skorzystam z przepisu:) nigdy nie robiłam konfitury z dyni chociaż kiedyś już się do tego przymierzałam, ale jak zawsze skończyło się zupką…swoją drogą tez pyszną. Skoro jestem na etapie robienia przetworów na zimę, to może i dynia wpadnie do słoika:)
Mniam mniam chętnie zrobię sobie takie cudeńka, uwielbiam dynię, zupa krem u mnie czesto gości. Teraz w kuchninawidelcu kupowąłam słoiczki na przetwory więc mogę zaczać działać, mam nadzieje, ze spiżarka szybko mi się zapełni