PrezentŚwiąteczny prezentownikChoinka

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

REKLAMA

Pokarmy i płyny, które przyjmujemy w czasie leczenia wpływają na przyswajalność leków. Dlatego też w czasie kuracji, staraj się uważać na to, co jesz lub pijesz. Efekt działania antybiotyku w dużej mierze zależy od tego, jak będziesz go przyjmować. Dlatego też warto wiedzieć jakich leków nie wolno łączyć z danymi produktami spożywczymi. Antybiotyki i jedzenie to wcale nie taka prosta sprawa! Z czym nie wolno ich przyjmować? Sprawdź!

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Przeczytaj także: Antybiotyki przestają działać. Jak temu zapobiec?

Cytrusy

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Owoce cytrusowe zawierają związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego. Tym samym, zmniejszają jego stężenie we krwi. Szczególnie należy uważać na grejpfruty! Nie tylko utrudniają wchłanianie antybiotyków, ale też nie należy ich łączyć z tabletkami antykoncepcyjnymi, lekami obniżającymi ciśnienie i przeciwalergicznymi czy środkami na bezsenność.

Leków nie należy popijać sokiem, a po cytrusy sięgnij po antybiotykoterapii, zawarte w nich witaminy wzmocnią Twoją odporność.

Suplementy i pokarmy z dużą ilością żelaza

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Warzywa (np. pietruszkę) i suplementy, zawierające duże ilości żelaza, lepiej odstawić na czas leczenia antybiotykami z grupy tetracyklin. Pod wpływem substancji lek tworzy w układzie pokarmowym związki, które są nierozpuszczalne, nieprzyswajalne przez organizm. W związku z tym antybiotyk nie zadziała.

Wapń

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Wapń wchodzi w reakcje z antybiotykami. Powoduje, że lek jest gorzej wchłaniany, nawet o 50%. Najlepiej więc przyjmuj antybiotyki 1-2 h przed jedzeniem (lub po nim). Nie tylko produkty mleczne, ale też płatki śniadaniowe, soki zawierają spore ilości pierwiastka. Żywność często jest sztucznie wzbogacana wapniem.

Alkohol

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Podczas przyjmowania leków nie należy spożywać alkoholu. Może on podrażniać wątrobę, nerki, błonę śluzową żołądka. Co też może zmieniać metabolizm antybiotyku. Nawet słabe napoje alkoholowe wchodzą w interakcje z niektórymi lekami. Mogą utrudniać lub zwiększać ich wchłanianie czy potęgować skutki uboczne.

Napoje z kofeiną

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Nie tylko mleko i napoje mleczne, ale też kawa może zmniejszyć przyswajalność antybiotyku, nawet o połowę. Z związku z tym, że wpływa na wchłanianie leku, lepiej pić ją 1 h przed jego przyjęciem, lub 2h po nim.

Czerwona papryka i jej przetwory

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Czasami podczas chorób oskrzeli lekarz przepisuje środek zawierający teofilinę. Biorąc taki lek ostrożnie jedz czerwoną paprykę lub jej przetwory. Warzywo ma w składzie substancję, która zwiększa stężenie teofiliny we krwi, a to może powodować wystąpienie nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Herbatki ziołowe

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Herbatki i preparaty ziołowe mogą również wpływać na siłę działania leków i wchodzić w interakcje z antybiotykami. Dlatego też na czas kuracji, najlepiej z nich zrezygnować.

Antybiotyki i jedzenie – z czym wolno je łączyć?

Antybiotyki i jedzenie – z czym nie wolno ich łączyć?

pixabay.com

Najczęściej zaleca się przyjmowanie antybiotyku na 1 h przed jedzeniem lub 2 h po nim. Warto jednak skonsultować się w tej sprawie ze specjalistą oraz sprawdzić dokładnie ulotkę. Antybiotyki i jedzenie to wcale nie taka prosta sprawa, więc warto wiedzieć, których pokarmów, napojów należy unikać. Najlepiej popijaj też preparat dużą ilością niegazowanej wody i jedź lekkostrawne posiłki, by nie obciążać układu pokarmowego.

Powyższe informacje są jedynie sugestią i nie powinny zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skonsultować się z lekarzem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (70 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  6 października 2017 07:58

    Małe zaskoczenie.

    Odpowiedz
    • Aldona81  6 października 2017 09:05

      A u mnie ogromne zaskoczenie😱😱😱

      Odpowiedz
      • martucha180  6 października 2017 14:08

        O kilku produktach wiedziałam, ale na przykład nie o papryce.

        Odpowiedz
        • Aldona81  6 października 2017 15:46

          Mnie zdziwiły ziołowe herbatki😮

          Odpowiedz
  2. Blodka  6 października 2017 08:07

    W życiu nie przyszłoby mi do głowy, że antybiotyku nie należy łączyć z produktami zawierającymi wapń. A przecież często, podczas antybiotykoterapii jem jogurty, kefiry po to, aby pozytywnie wpłynąć na pożyteczną florę bakteryjną w jelitach.

    Odpowiedz
  3. vipala  6 października 2017 12:01

    Bardzo przydatne.

    Odpowiedz
  4. Amaretta  6 października 2017 13:57

    Szkoda, ze tego nie umieszczaja w trescidolaczonej do opakowania 🙁 ZIolowe herbatki i cytrusy to dl amnie codziennosc, a mialam kiedys takie antybiotyki na pol roku.

    Odpowiedz
    • martucha180  6 października 2017 14:09

      Szczególnie jak się popijało tabletkę herbatą z cytryną 🙂

      Odpowiedz
  5. macierzanka  6 października 2017 18:15

    Ciekawe informacje.

    Odpowiedz
  6. colorful-jelly  6 października 2017 19:45

    Bardzo przydatny artykuł. O większości produktów niestety nie wiedziałam :/

    Odpowiedz
  7. Tara  8 października 2017 09:25

    Wszak od dawna wiadomo, że najlepiej popijać leki wodą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.