Antrykot wołowy z karmelizowanym burakiem i jabłkiem
Antrykot wołowy z karmelizowanym burakiem i jabłkiem
Autorski przepis Chefa Kuchni Darka Kuźniaka – biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu!
Składniki:
- 2 antrykoty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 4 młode buraki
- 50 g cukru
- 50 ml octu balsamicznego
- 150 ml czerwonego wina
- 1 cynamon – kora
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 3 g majeranku
- 10 g masła
Wykonanie:
Antrykot nasmaruj oliwą, ułóż na rozgrzanym grillu kiedy zobaczysz pęcherzyki wody na mięsie odwróć na drugą stronę, grilluj około 6 minut z każdej strony. Przełóż na papier, aby mięso ‘odpoczęło’.
W rondlu rozpuść cukier (30 g), dodaj umyte i pokrojone buraki zalej winem, dodaj cynamon i ocet. Gotuj na małym ogniu tak aby sos się skarmelizował.
Pokrojone jabłko połóż na rozpuszczonym cukrze (20 g), dodaj czosnek i majeranek, przełóż na drugą stronę i dodaj masło. Burakiem i jabłkiem udekoruj mięso.