Mus czekoladowy Anny Olson

Mus czekoladowy

Składniki na mus czekoladowy :

200g czekolady gorzkiej lub deserowej (2 tabliczki)

2 łyżeczki masła

200g śmietany kremówki

Ok. 50 ml zaparzonej, ostudzonej kawy

3 łyżeczki brandy

3 białka jaj

3 łyżeczki cukru

Szczypta soli

Wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej (np. w misce lub rondelku postawionym na garnku
z gotującą wodą), mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostaw do ostudzenia.

Ubij śmietanę dodając do niej następnie ostudzoną kawę i brandy. Schłódź w lodówce. W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaj cukier.

Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj ubitą śmietanę (najlepiej stopniowo, w dwóch partiach) a na koniec delikatnie wymieszaj całość z pianą z białek. Przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi.

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...