Mus czekoladowy Anny Olson
Składniki na mus czekoladowy :
200g czekolady gorzkiej lub deserowej (2 tabliczki)
2 łyżeczki masła
200g śmietany kremówki
Ok. 50 ml zaparzonej, ostudzonej kawy
3 łyżeczki brandy
3 białka jaj
3 łyżeczki cukru
Szczypta soli
Wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej (np. w misce lub rondelku postawionym na garnku
z gotującą wodą), mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostaw do ostudzenia.
Ubij śmietanę dodając do niej następnie ostudzoną kawę i brandy. Schłódź w lodówce. W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaj cukier.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj ubitą śmietanę (najlepiej stopniowo, w dwóch partiach) a na koniec delikatnie wymieszaj całość z pianą z białek. Przełóż do salaterek i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.