KLASYCZNE CROISSANTY Anny Colson

Klasyczny-Croissant

Maślane, ręcznie robione klasyczne croissanty prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Trzeba pamiętać, że przygotowanie ciasta wymaga czasu, zarezerwuj więc go sobie. Na szczęście croissanty można mrozić.
Przepis na około 30 croissantów

Détrempe:

  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki mleka 2% w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 ¼ łyżeczki (1 paczka) suchych drożdży instant
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Beurrage:

  • 1 ¼ szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Przygotuj mikser wyposażony w hak do ciasta i miksuj mąkę, wodę, mleko, cukier oraz drożdże przy niskiej prędkości. Następnie dodaj sól. Zwiększ prędkość o stopień wyżej
    i ugniataj przez około 4 minuty, po dwóch minutach dodaj masło. Uformuj ciasto na kształt prostokąta (będzie miękkie), połóż je na tackę do pieczenia wyłożoną papierem i przykryj ręcznikiem oraz folią spożywczą. Odstaw ciasto na 90 minut, następnie włóż je do lodówki na co najmniej godzinę (maks. 8 godzin).
  2. Uformuj masło na 8 calowy kwadrat. W razie potrzeby schłodź je w lodówce, masło powinno mieć taką samą konsystencję jak schłodzone ciasto – temperatury mogą być różne, ważna jest elastyczność.
  3. Posyp stolnicę mąką, wyłóż schłodzone ciasto i wałkuj na kształt kwadratu o szerokości około 14 cali. Na środku połóż masło, obrócone tak aby rogi masła były po środku każdego boku ciasta. Złóż rogi ciasta owijając masło niczym kopertą i delikatnie ściśnij brzegi. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o długości około 20 cali i zawiń ciasto. Połóż je ponownie na tacce, przykryj ręcznikiem oraz folią i schładzaj przez 1 do 8 godzin.
  4. Powtórz wałkowanie i zawijanie jeszcze dwa razy, obracając ciasto o 90° przed każdym wałkowaniem i schładzając je przez 1 do 8 godzin przed każdym zawijaniem. Daj ciastu odpocząć przez 4 do 12 godzin.
  5. Aby zrobić 12 zwykłych croissantów, odmierz około 20 uncji ciasta, resztę przechowaj
    w lodówce. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 16 na 12 cali. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdej połowy wytnij 6 trójkątów.
  6. Zwijaj croissanty od krótkiego boku każdego trójkąta. Zwiniętego croissanta uformuj na kształt półksiężyca. Gotowe croissanty połóż na tackę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy minimum 3 cali. Przykry je ręcznikiem i folią spożywczą. Pozwól im rosnąć przez 2 godziny.
  7.  Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Pędzelkiem posmaruj croissanty jajkiem i piecz je przez 15 minut aż staną się złociście brązowe.

Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia
i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  22 kwietnia 2014 15:15

    Czy w przepisie dla Polaków tak ciężko jest zamienić uncje i cale na polski system miar i wag???

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  22 kwietnia 2014 19:39

    To samo chciałam napisać;-)

    Odpowiedz
  3. bbo  22 kwietnia 2014 20:39

    Ale i tak wychodzi klasycznie smacznie 🙂

    Odpowiedz
  4. as_sa  19 czerwca 2014 16:31

    Bardzo czasochłonne jest przygotowanie takich croissantów

    Odpowiedz
  5. scrabble  5 lipca 2015 17:07

    Czasochłonne, ja już wolę kupić ciasto francuskie, nabić brzoskwiniami w puszce a na koniec polukrować. Gwarantuję, że rodzinka pochłonie wszystkie. 😉

    Odpowiedz
  6. Coolturkajakaja  22 sierpnia 2015 09:22

    Przepis dla wytrwałych!

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  21 września 2015 14:38

    Uwielbiam croissanty!

    Odpowiedz
  8. malinowaja  28 listopada 2015 20:39

    Bardzo fajne 🙂

    Odpowiedz
  9. efffciaa  14 marca 2016 15:06

    Jakoś za ciastem francuskim nie przepadam , raz , że mi nie smakuje , a poza tym się okropnie kruszy i jest mnóstwo sprzątania , a jak już dzieci je dopadną – masakra 🙂

    Odpowiedz
  10. Hidari11  31 maja 2016 05:31

    Jakoś nie lubię i nie umiem się przekonać do ich smaku.

    Odpowiedz
  11. asizia30  29 czerwca 2016 14:18

    Spróbuję zrobić zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

    Odpowiedz
  12. Kasia  4 maja 2019 19:56

    Brzmi naprawdę apetycznie. Uwielbiam robić takie smakołyki. Może skuszę się na nie w urodziny córki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany