Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami

ciastko z bezą i mrożonymi owocami

Ten pomysł na deser przygotowali dla Was eksperci Ahmad Tea London.

Składniki na: Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea London

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Posypka:

  • mrożone owoce
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • bita śmietana
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.
  3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.
  4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

Sposób przygotowania bezy :

  1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.
  2. Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.

 

Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:

  1. Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.
  2. Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.
  3. Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  8 listopada 2016 10:22

    ślicznie wygląda

    Odpowiedz
  2. Jaworka  8 listopada 2016 10:55

    Słodkości uwielbiam a więc to coś dla mnie jestem niesamowitym łasuchem

    Odpowiedz
  3. Aneta  8 listopada 2016 11:05

    O ja Cię, jakie pyszności *_*

    Odpowiedz
  4. martucha180  8 listopada 2016 19:18

    Zamiast o kolacji – myślę o podwieczorku, kiedy widzę takie pyszności!

    Odpowiedz
  5. Wusia  8 listopada 2016 19:41

    Wygląda wspaniale, ale ja i tak wolę torciki Pavlova.Bardzo podobne tylko wymagają mniej pracy a smak – po prostu niebo w gębie!

    Odpowiedz
  6. framboise  8 listopada 2016 22:57

    mniam!

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:02

    Apetyczne.

    Odpowiedz
  8. macierzanka  9 listopada 2016 11:09

    Z chęcią spróbowałabym tego podwieczorku ,bo wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  9. MelaNika  9 listopada 2016 21:35

    Pychota 🙂

    Odpowiedz
  10. kasia87g  11 listopada 2016 13:03

    ale pyszności

    Odpowiedz
  11. loven21  15 listopada 2016 21:00

    wygląda genialnie na pewno wypróbuje przepis

    Odpowiedz
  12. Moniśka  23 listopada 2016 09:36

    Czas pieczenia bezy to tylko godzine? Jestem w szoku, bo za każdym razem jak robie beze to niestety musi ona poleżeć przynajmniej 2,5 żeby była chrupiąca, a nie gumowata…….

    Odpowiedz
  13. Madziulka444  6 grudnia 2016 09:55

    Pysznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
  14. ewka  25 grudnia 2016 08:05

    aż ślinka cieknie

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:23

    Wygląda świetnie. Chyba bym nie odmówiła. Tyle, że trochę roboty z tym jest.

    Odpowiedz
  16. marcia7  6 stycznia 2017 11:55

    lubię takie lekkie desery

    Odpowiedz
  17. efffciaa  11 maja 2017 14:55

    Wygląda fajnie , ale moje wrażliwe zęby mówią zdecydowanie ” nie ” tej potrawie 🙂 Jakbym zjadła mrożone owoce to bym chyba padła z bólu potem . Też tak macie na zimne ?

    Odpowiedz
  18. Angelika  28 lutego 2020 10:06

    O ale super przepis, na pewno zapisze i wypróbuję , bardzo lubię bezę ( chociaż nie zawsze mi wychodzi) , moje dzieci będą zachwycone 😁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany