Ananasowy napój chłodzący
Składniki na: Ananasowy napój chłodzący
- 2 świeże ananasy
- 175g cukru
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1.5 l wody
- Podawaj z: 1 cytryna pokrojona na plasterki, garść malin, cząstki ananasa
Sposób przygotowania:
Odetnij zielone części ananasa. Obierz owoce z twardej skóry. Miąższ włóż do lodówki. Skórę ananasa umieść w dużym słoju i dodaj cukier wraz z drożdżami. Szczelnie zamknij słój. Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Następnego dnia fermentującą mieszankę przelej przez sito wyłożone gazą. Stałe elementy odrzuć. Pozostaw w lodówce do czasu podania. Przed podaniem dodaj zmrożone kawałki ananasa, maliny i cytrynę.
Przepis pochodzi z programu nadawanego na kanale Polsat Food Network: Przy stole Siby, od poniedziałku do piątku o 6:00 i 6:30