Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską
Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską
8-10 porcji, czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 3 godziny
Składniki:
- 100 g purée ze śliwki kalifornijskiej
- 2 kg szynki ze skórą (lub baleronu)
- 1 cebula – pokrojona w ćwiartki
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka – pokrojona w ćwiartki
- zimna woda
- 10 g płynnego miodu
Przygotowanie:
Umieścić szynkę, cebulę, marchewkę i liść laurowy w dużym garnku, zalać zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zredukować płomień i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 °C.
Wyjąć szynkę z garnka (zachować wywar, który pozostał z gotowania szynki i wstawić
go do lodówki). Delikatnie usunąć sznurek, który oplatał szynkę, usunąć skórę z szynki i umieścić mięso w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Skórę od strony tłuszczu naciąć w karo, uważając aby całkiem jej nie przeciąć.
Wymieszać w misce purée ze śliwek kalifornijskich z miodem i rozprowadzić tak przygotowaną glazurę równomiernie, aż do całkowitego pokrycia górnej powierzchni szynki i jej boków.
Umieścić szynkę w nagrzanym piekarniku i piec przez 30 minut (ze względu na różną moc piekarników, najlepiej sprawdzić po 20 minutach czy glazura jest już wystarczająco zarumieniona).
Mmmm wygląda pysznie. Śliwki głownie się ze schabem kojarzą.
Ślinka cieknie!
O mniam! Robię!
To musi być pyszne, mięso ze śliwkami smakuje mi w każdej formie.