Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską

Amerykanska_pieczona_szynka_glazurowana_sliwka_kalifornijska_foto_California_Prune_BoardAmerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską

8-10 porcji,  czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 3 godziny

Składniki:

  • 100 g purée ze śliwki kalifornijskiej
  • 2 kg szynki ze skórą (lub baleronu)
  • 1 cebula – pokrojona w ćwiartki
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka – pokrojona w ćwiartki
  • zimna woda
  • 10 g płynnego miodu

Przygotowanie:

Umieścić szynkę, cebulę, marchewkę i liść laurowy w dużym garnku, zalać zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zredukować płomień i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 °C.

Wyjąć szynkę z garnka (zachować wywar, który pozostał z gotowania szynki i wstawić
go do lodówki). Delikatnie usunąć sznurek, który oplatał szynkę, usunąć skórę z szynki i umieścić mięso w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Skórę od strony tłuszczu naciąć w karo, uważając aby całkiem jej nie przeciąć.

Wymieszać w misce purée ze śliwek kalifornijskich z miodem i rozprowadzić tak przygotowaną glazurę równomiernie, aż do całkowitego pokrycia górnej powierzchni szynki i jej boków.

Umieścić szynkę w nagrzanym piekarniku i piec przez 30 minut (ze względu na różną moc piekarników, najlepiej sprawdzić po 20 minutach czy glazura jest już wystarczająco zarumieniona).

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  22 listopada 2014 08:50

    Mmmm wygląda pysznie. Śliwki głownie się ze schabem kojarzą.

    Odpowiedz
  2. martucha180  22 listopada 2014 11:59

    Ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  3. bbo  22 listopada 2014 19:58

    O mniam! Robię!

    Odpowiedz
  4. scrabble  14 kwietnia 2015 11:07

    To musi być pyszne, mięso ze śliwkami smakuje mi w każdej formie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany