Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską
Amerykańska pieczona szynka glazurowana śliwką kalifornijską
8-10 porcji, czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 3 godziny
Składniki:
- 100 g purée ze śliwki kalifornijskiej
- 2 kg szynki ze skórą (lub baleronu)
- 1 cebula – pokrojona w ćwiartki
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka – pokrojona w ćwiartki
- zimna woda
- 10 g płynnego miodu
Przygotowanie:
Umieścić szynkę, cebulę, marchewkę i liść laurowy w dużym garnku, zalać zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zredukować płomień i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 °C.
Wyjąć szynkę z garnka (zachować wywar, który pozostał z gotowania szynki i wstawić
go do lodówki). Delikatnie usunąć sznurek, który oplatał szynkę, usunąć skórę z szynki i umieścić mięso w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Skórę od strony tłuszczu naciąć w karo, uważając aby całkiem jej nie przeciąć.
Wymieszać w misce purée ze śliwek kalifornijskich z miodem i rozprowadzić tak przygotowaną glazurę równomiernie, aż do całkowitego pokrycia górnej powierzchni szynki i jej boków.
Umieścić szynkę w nagrzanym piekarniku i piec przez 30 minut (ze względu na różną moc piekarników, najlepiej sprawdzić po 20 minutach czy glazura jest już wystarczająco zarumieniona).