Alkohol bezglutenowy – czy jest możliwy?

Codzienne zakupy bądź spotkania towarzyskie skłaniają osoby stosujące dietę bezglutenową do zachowania szczególnej ostrożności przy wyborze produktów spożywczych oraz napojów, w tym także alkoholi. Alkohol bezglutenowy – czy jest możliwy? Podpowiadamy więc, po jakie trunki „bezglutenowcy” mogą bezpiecznie sięgać.

Alkohol bezglutenowy

Nietolerancja glutenu przez organizm może objawiać się pod różnymi postaciami – począwszy od celiakii, przez nadwrażliwość na gluten, a na alergii na pszenicę kończąc. Sam gluten jest mieszaniną różnych białek, które występują w ziarnach zbóż naturalnych lub przetworzonych. Mowa tutaj o pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Osoby na diecie bezglutenowej muszą więc unikać wszelkich produktów na bazie wymienionych zbóż.

Modny cydr

W Polsce, według szacunkowych badań, tylko osób chorujących na celiakię jest około 400 tysięcy. Nie dziwi więc, że producenci wyrobów spożywczych oraz napojów nie zapominają o tak dużej grupie w oferowanej przez siebie gamie produktów.

Do kategorii takich produktów zaliczają się alkohole. Te, które są produkowane na bazie zbóż, na przykład piwo (zawarty jest w nim słód jęczmienny), są wykluczone w diecie bezglutenowej. Ciekawą alternatywą dla piwa jest cydr, o którym w Polsce mamy okazję słyszeć coraz częściej. O cydr w lokalach coraz częściej wypytują także „bezglutenowcy”, szukający ciekawej opcji dla alkoholi dotychczas spożywanych.

„Z informacji, które otrzymujemy od właścicieli lokali i restauracji wynika, że klienci nietolerancyjni na gluten chętnie sięgają po cydr, dopytują o jego skład. Tego rodzaju alkoholowa alternatywa jeszcze kilka lat temu nie była im znana, bo w Polsce cydr nie był po prostu tak popularny, jak teraz” – mówi Kamil Mazuruk z cydru Dzik, niezawierającego w swoim składzie glutenu, produkowanego wyłącznie
z jabłek.

Ostrożność wśród alkoholi mocnych

Jak podaje Celiac Disease Foundation, owoce nie zawierają glutenu, a więc spożywanie produktów na ich bazie jest całkowicie bezpieczne. Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą sięgać po wino, bowiem to jest produkowane z winogron. Tyczy się to również szampanów.

Rum, powstający na bazie trzciny cukrowej, oraz brandy, destylowane z wina gronowego, są bezpieczne dla „bezglutenowców”. Inaczej ma się sprawa z wódką. W zależności od surowca wykorzystywanego do produkcji spirytusu możemy wyodrębnić dwie grupy wódek: ziemniaczane i zbożowe. Wódki zbożowe, pomimo procesu filtracji i destylacji, raczej nie są wskazane dla osób na diecie bezglutenowej. Producenci tego rodzaju alkoholu nie są zobowiązani do poinformowania o obecności glutenu w napoju, więc zalecana jest szczególna ostrożność.

Bezglutenowcy szerokim łukiem powinni omijać też whisky, które powstaje z destylacji zacieru zbożowego oraz burbon, produkowanym na bazie kukurydzy i innych zbóż.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  8 października 2014 09:23

    Właśnie oglądałam reportaż o modzie na produkty bezglutenowe. O alkoholu nic nie wspominali.

    Odpowiedz
  2. bbo  8 października 2014 11:30

    A może w ogóle go sobie darować? Przecież nie jest niezbędnym składnikiem do funkcjonowania naszego organizmu jak białka czy witaminy!!!

    Odpowiedz
  3. martucha180  8 października 2014 16:30

    Trzeba spróbowac.

    Odpowiedz
  4. Hidari11  29 października 2016 08:32

    Po prostu polecam nie pić alkoholu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany