Przepis Paskala Brodniciego: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku
Składniki na danie: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku
- zielony groszek - 1 kilogram
- ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę - 2 sztuki
- świeża bazylia, listki - 12 sztuk
- cebula, posiekana - 1 sztuka
- wędzony boczek - 8 plastrów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 gramów
- śmietanka 30% - 100 mililitrów
- cukier - 1 łyżka
- bulion drobiowy - 1 litr
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.
- Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
- Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj.