Karp marynowany z zielonym chilli

Yves Rocher

Karp marynowany z zielonym chilli

Składniki dna danie: Karp marynowany z zielonym chilli

  • Marynata na 1 karpia średniej wielkości:
  • łyżeczka soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżeczka chilli w proszku
  • 1 sztuka świeżego zielonego chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka Haldi (kurkumy)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugniatamy w moździerzu na jednolitą pastę. Boki ryby przecinamy w 4 – 6 miejscach i obsmarowujemy przygotowaną marynatą. Karpia zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy na patelni tuż przed podaniem.

 

Karp panierowany z czerwonym chilli

Składniki:

Panierka na jednego karpia średniej wielkości:

0,5 kg mąki groszkowej Besan

ok. 300 ml wody

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku

pół łyżeczki przyprawy Chat Masala

 

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji maczamy kawałki karpia w cieście i wrzucamy na głęboki olej do obsmażenia. Po wyjęciu obsypujemy przyprawą Chat Masala.

 

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (123 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Angela  7 stycznia 2013 14:51

    Wow, nie wpadłabym na to, żeby karpia przyrządzać w taki sposób:) Typowo polskie świąteczne danie z indyjską „nutką” – naprawdę ciekawy pomysł. Musi być bardzo dobre, bo sama znam tę restaurację Ganesh i zazwyczaj serwują naprawdę smaczne rzeczy. Muszę pamiętać o tych przepisach za rok;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany