Karp marynowany z zielonym chilli
Karp marynowany z zielonym chilli
Składniki dna danie: Karp marynowany z zielonym chilli
- Marynata na 1 karpia średniej wielkości:
- łyżeczka soli
- kilka ziaren pieprzu
- łyżeczka chilli w proszku
- 1 sztuka świeżego zielonego chilli
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cm świeżego imbiru
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżeczka Haldi (kurkumy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ugniatamy w moździerzu na jednolitą pastę. Boki ryby przecinamy w 4 – 6 miejscach i obsmarowujemy przygotowaną marynatą. Karpia zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy na patelni tuż przed podaniem.
Karp panierowany z czerwonym chilli
Składniki:
Panierka na jednego karpia średniej wielkości:
0,5 kg mąki groszkowej Besan
ok. 300 ml wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku
pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji maczamy kawałki karpia w cieście i wrzucamy na głęboki olej do obsmażenia. Po wyjęciu obsypujemy przyprawą Chat Masala.