Sezon na grzyby – 6 powodów, dla których warto je jeść

W Polsce grzybobranie to niezwykle popularny sposób spędzania wolnego czasu. Wielu z nas chętnie decyduje się na wyprawy do lasu po smaczne grzyby, które są ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Dlaczego warto je jeść? Co w sobie mają? Sprawdźcie. Oto 6 ciekawostek na ich temat!

 

6 powodów, dla których warto je jeść

1) Zwierają cenne składniki

Dostarczają witamin (A, B, PP, nieco C), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają wiele cennych substancji, np. boczniak ma pleuran, który zapobiega nowotworom, a ucho brzozowe związki zapobiegające kruchości naczyń krwionośnych.

2) Są niskokaloryczne

W większości składają się z wody, dlatego mają niewiele kalorii. Zazwyczaj 100 g dostarcza 40-60 kcal. Świeże grzyby składają się z wody w 70-90%. Dodatkowo ciężkostrawna chityna i błonnik sprawiają, że dość szybko dają uczucie sytości, pobudzają procesy trawienne. Dlatego polecane są osobom, które się odchudzają.

Przeczytaj także: Dietetyk odpowiada na pytanie: Czy warto jeść grzyby?

3) Najlepiej smakują z masłem

Masło podkreśla aromat i smak potraw z grzybów. To właśnie na nim przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego, przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz oraz odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby, to również baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.

 

4) Zastępują mięso

Grzyby są jędrne i esencjonalne. Nasz zmysł smaku klasyfikuje ja jako mięso, dlatego też są doskonałym dodatkiem do sosów czy zup. Mają sporo białka, stąd nazywane są „leśnym mięsem”. Najwięcej tej odżywczej substancji znajduje się w pieczarkach oraz borowikach. Śmiało mogą zastępować mięso w wielu daniach, wiele osób zachwala sobie np. „schabowego” z boczniaka.

5) Mają działanie utleniające i prozdrowotne

W wielu grzybach odkryto sporo dobrych antyoksydantów. Niektóre chronią przed nowotworami, inne zawierają substancje podobne do antybiotyków, którymi leczy się choroby skórne. Pewne grzyby obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Od dawna były stosowane w medycynie ludowej. Leczono nimi choroby skóry, stany zapalne błon śluzowych, przykładano je do ran i wrzodów. Obecnie w lecznictwie wykorzystuje się je głównie do wzmocnienia systemu immunologicznego, podniesienia poziomu witalności.

6) To punkt obowiązkowy jesiennego menu

 Grzyby, obok dyń i jabłek, to składniki obowiązkowe w daniach na chłodne dni. To właśnie jesienią są najbardziej zdrowe, aromatyczne oraz smaczne! Grzybowe zupy-kremy to absolutny kanon menu na nieprzyjemne, deszczowe dni. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej takiego dania, jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek grzybów, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków – Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy, dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego. Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki (firmy specjalizującej się w produkcji wysokiej jakości serów).

Grzyby doskonale komponują się także ze śmietaną kremówką, a by odkryć pełnię ich smaku warto dodać do nich soli i pieprzu. Nie należy jednak przesadzać z przyprawami, by nie przytłumić naturalnego aromatu. Jeśli chcemy, by grzyby lepiej się strawiły, możemy dodać do nich tymianek, majeranek lub rozmaryn.

sos , ser topiony i grzyby

Przepis: Krem z grzybów leśnych, zapiekany z serem żółtym

Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 300 g świeżych podgrzybków, 100 g świeżych kurek, 200 g serka topionego kremowego, 500 ml mleka, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g sera Gouda, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie: Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki. Podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą. Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.

Wypróbujcie ten przepis, póki sezon na grzyby trwa!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...