Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia

fot. California Prune Board

Ilość porcji – 5

Czas przygotowania: 10 min, czas marynowania 1 godzina

Składniki na danie: Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
1 łyżka miodu
1 łyżka startego czosnku
3 łyżki startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki płatków chilli
1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
20 śliwek kalifornijskich
10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

Sos:
4 śliwki kalifornijskie
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 szklaki wody
1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (316 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  5 lipca 2017 14:25

    Mmmm… pyszne to musi być, łosoś to jedna z najlepszych w smaku ryb. Takie szaszłyki to rarytas. Mięso ryb zwykle jest delikatne, więc w moich rękach pewnie by się porozwalało na patykach.

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 lipca 2017 16:28

    Śliwkę zamieniłabym na coś innego.

    Odpowiedz
  3. luna341  5 lipca 2017 17:38

    Ciekawe połączenie smaków

    Odpowiedz
  4. Jaworka  12 lipca 2017 08:07

    Uwielbiam łososia pod każdą postacią więc i w formie szaszłyku na pewno będzie smakował wyśmienicie czas grillowy jest więc warto spróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany