Krem z buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową

fot. Index Food

Składniki na danie: Krem z buraka z kleksem śmietanowym

  • 0,8-1kg małych, buraków
  • pół główki czosnku
  • 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
  • 1/3 opakowania włoszczyzny
  • małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól morska do doprawienia
  • śmietana gęsta,
  • świeży tymianek
  • opakowanie świeżych malin
  • Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią

Sposób wykonania:

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st.  C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.

Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.

Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń .

Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (319 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...