Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami – bez śmietany

krem porowo-ziemniaczany

Fot_materiały_prasowe_Dan_Cake_Polonia

Składniki:

  • – por – 2 sztuki                                                      
  • – ziemniaki – 350 g                 
  • – marchewka – 50 g
  • – bulion warzywny – 1 litr
  • – czosnek – 1 ząbek
  • – cebula dymka – 1 sztuka
  • – olej rzepakowy – 2 łyżki
  • – sól i pieprz do smaku
  • – suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • – gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki                          
  • – chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
  • – oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (309 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...