Prosty przepis na domowe masło z orzechami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Przepis na domowe masło z orzechami – składniki
- – Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) – 3 szt.
- – orzeszki ziemne – 100g (można użyć innych orzechów)
- – miód płynny – 2 łyżki
Wykonanie:
Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Komentarze
bardzo dobre,muszę zrobić jeszcze
Ano proste!
Kiedyś sama robiłam masło, w słoiku, trzeba dość długo potrząsać, aż wytrąci się maślanka.Ale nie robiłam z tego masła orzechowego. Może spróbuję. Jak dzieci były małe to brałam mleko od gospodarza, prosto od krowy, to śmietany było co dzień. Zbierałam ją i robiłam masło, a jak mleko zostawało, i zrobiło się zsiadłe, to robiłam i serek. Jakie to było smaczne, i bez konserwantów.
Pyszności :). Ja bym raczej nie umiała zrobić. Ale jak będę mieć swoje dzieci, to na pewno jest to zdrowsza alternatywa niż sklepowe Nutelle i tego typu kremy.
Dobry przepis i masło będzie świeżutkie.A ja pamiętam jeszcze jak jako dziecko u babci na wsi ubijałam śmietanę w drewnianej maselnicy.Zapach i smak tego masła czuję do dziś.
Mielenie orzeszków w młynku do kawy musi zajmować sporo czasu i wysiłku…
Można spróbować,pewnie jest smaczne i naturalne,dobry pomysł:)
Chyba długo się zejdzie mielić w młynku do kawy