Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

Freakshake kawowy

Poniższy przepis powstał ze współpracy California Prune Board  z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku.

2 porcje, czas przygotowania: 30 minut

Składniki na: Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

Karmel:

  • 70g cukru
  • 28g masła
  • 40ml śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli

Shake:

  • 75g śliwek kalifornijskich
  • 30ml likieru kawowego
  • 90ml mleka
  • 120ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
  • 200ml mleczka kokosowego

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • mini cupcake
  • ziarna kawy
  • 180ml śmietany kremówki
  • kawa rozpuszczalna

Przygotowanie:

Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki)przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (343 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...