Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

fot-materialy_prasowe_dan_cake

fot. materialy prasowe Dan Cake

Składniki na: konfitura z dyni

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je.

Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką na przykład Dan Cake.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (293 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...