Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

tatar_w_wedzonej_sieji

Składniki na danie: Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

  • Wędzona sieja
  • Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
  • Cebula szalotka
  • 3 małe buraki
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Tymianek
  • Świeży ogórek
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 10 g czarnego kawioru
  • 200 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz sieję, by otrzymać samo mięso. Pokrój drobno szalotkę, jajko i zioła, dodaj je do mięsa, skrop oliwą, wymieszaj i dopraw.
  2. Dokładnie opłucz buraki, posyp odrobiną cukru i Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej oliwą i octem balsamicznym, aby były zanurzone. Włóż do piekarnika i piecz w 150° C przez około 2 godziny. Następnie wyjmij buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Wodę z octem i cukrem zagotuj i odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka w cienkie plastry i marynuj w roztworze przez godzinę.
  4. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Na talerzu ułóż plastry ogórka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż tatara. Tak przygotowaną potrawę udekoruj kawiorem i ziołami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (321 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...