Ciasto bez pieczenia: Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 Cheesecake with the fresh raspberries and blueberries

Składniki na deser: Sernik na zimno z serkiem mascarpone

  • – serek Mascarpone „Piątnica”                                  500g
  • – śmietana 36% „Piątnica”                                         400g
  • – Masło Ekstra „Piątnica”                                            90g
  • – borówki amerykańskie                                             250g
  • – maliny                                                                        250g
  • – ciasteczka owsiane                                                   200g
  • – galaretka malinowa                                                  1 opakowanie
  • – gorąca woda                                                             400ml
  • – migdały                                                                     100g
  • – żelatyna                                                                     15g
  • – woda                                                                          60ml
  • – cukier                                                                         150g

Wykonanie:

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.

W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

A dla odmiany polecamy… sernik z grzybami:

Przepis na: Bieluchowy sernik z grzybami

Przepis na: Bieluchowy sernik z grzybami

Składniki na danie - Bieluchowy sernik z grzybami: 3 łyżeczki żelatyny, 200 g krakersów serowych, 50 g masła ekstra Bieluch, 250 g kurek albo innych grzybów sezonowych, 1 szalotka, 2 łyżki oliwy, 250 g serka naturalnego Bieluch,

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (324 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  20 sierpnia 2016 08:50

    Oczywiście spód ciasteczkowy może być zrobiony z różnych ciastek i góra też z tych owoców jakie aktualnie obrodziły lub mamy je w domu. To na lato jeden z lepszych deserów.

    Odpowiedz
  2. martucha180  20 sierpnia 2016 11:52

    Pychota!

    Odpowiedz
  3. macierzanka  20 sierpnia 2016 17:09

    O ! jaki apetyczny serniczek, robię takie podobne lekkie ciasta ,ale z serkiem mascarpone nigdy nie robiłam ,więc warto zanotować ten przepis i spróbować.

    Odpowiedz
  4. Ewcia  20 sierpnia 2016 19:23

    Wygląda apetycznie 😀 Lekki wakacyjny deser 😀

    Odpowiedz
  5. AnnaKwasniak  20 sierpnia 2016 20:23

    Pięknie się prezentuje, zapewne i świetnie smakuję, chyba się skuszę i go zrobię, na teraźniejsze gorące dni idealne ciasto!. A do tego świeże owoce… uwielbiam!

    Odpowiedz
  6. magda6915  20 sierpnia 2016 21:10

    Na pewno pyszny ale wolę tradycyjny:)

    Odpowiedz
  7. luna341  20 sierpnia 2016 21:39

    Pychota ,tylko po co reklama Piątnicy

    Odpowiedz
  8. sandra  21 sierpnia 2016 12:29

    Bardzo apetycznie wygląda te ciasto. Uwielbiam serek mascarpone, świetnie nadaje się do różnego rodzaju ciast i deserów.

    Odpowiedz
  9. nungal  21 sierpnia 2016 12:30

    super, lubię tak swojsko prezentujące się ciasta. Przypomina mi to dzieciństwo i własnoręcznie zbierane owoce. Wyprawy do lasu po borówki to było coś 😀

    Odpowiedz
  10. Tereniasz  21 sierpnia 2016 22:06

    Najzdrowsze ze słodyczy:)

    Odpowiedz
    • monicitia  21 sierpnia 2016 23:13

      Hmmmm?

      Odpowiedz
  11. kasia87g  22 sierpnia 2016 09:36

    poproszę taki do kawy!

    Odpowiedz
  12. ewalub  25 sierpnia 2016 10:18

    Taki serniczek królował tego lata w moim domu. Owoce można dowolnie zamieniać, zawsze smakuje rewelacyjnie. Córcia układała z nich różna kształty, a więc i zabawa była świetna ;-).

    Odpowiedz
  13. Kate007  25 sierpnia 2016 17:19

    Taki mój mały grzeszek, swego czasu uzależnienie. Lekki, puszysty a przy tym niebywale sycący. Idealny na letnie, upalne dni! Wprost palce lizać 🙂 A do tego świeże owoce! Same delicje 🙂

    Odpowiedz
  14. Jaworka  4 września 2016 21:57

    uwielbiam w lecie takie ciasta bez pieczenia a to dodaję do ulubionych i jeszcze w tym roku na pewno wypróbuję bo bardzo apetycznie wygląda

    Odpowiedz
  15. kasiadrozdz  5 września 2016 14:28

    Warto wypróbować przepis na sernik bez sera :ciasto:
    3 szkl.mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    margaryna
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    masa:
    3 śmietany duże 18%
    cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    3 budynie śmietankowe
    piana z 5 białek

    Sposób przygotowania
    1.
    Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki.
    2.
    W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy.
    3.
    Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie
    4.
    Na duża blachę 24×35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta.

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  5 września 2016 14:29

      świetnym dodatkiem do niego są świeże owoce

      Odpowiedz
  16. Aneta  27 września 2016 14:25

    Ajajajaaj *_*

    Odpowiedz
  17. jaboris  23 grudnia 2016 18:02

    Uwielbiam serniki na zimno.

    Odpowiedz
  18. Anna Turek  28 grudnia 2016 19:29

    mniam. pysznie wygląda. Uwielbiam takie placki bez pieczenia, bo są szybkie w przygotowaniu oraz tanie. dodatkowo świeże owoce to coś co kocham , truskawki, jagody. smacznie i zdrowo to lubie.

    Odpowiedz
  19. justyna8  9 maja 2017 09:36

    Już widzę, że z tego przepisu wyjdzie dobry deser. Smaczne składniki, odpowiednio zestawione zawsze robią robotę:) Z receptury skorzystam, jak tylko maliny zaczną się częściej pojawiać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany