Domowe lody dla dorosłych: Granita ogórkowa z Mojito

granita-ogorkowa-z-Mojito

fot. materiały nadesłane

Składniki na domowe lody: Granita ogórkowa z Mojito

Syrop (baza dla lodów):

1 kg białego cukru
1 kg wody
Składniki na smak lodów

  • 80 g syropu (jak wyżej)
  • 500 g miąższu ogórka
  • 50 g rumu
  • 30 g liści mięty

Sposób wykonania syropu:

Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.

Sposób wykonania lodów: 

Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku.

Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Więcej przepisów na lody:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (291 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...