Pieczona karkówka z sosem rozmarynowym

pieczona_karkowka_w_sosie_rozmarynowym

Składniki na danie: Pieczona karkówka z sosem rozmarynowym

  • – schab karkowy – 1,5 kg
  • – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
  • – Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
  • – rozmaryn świeży – 2 gałązki
  • – czosnek – 5 ząbków
  • – olej roślinny – 130 ml
  • – musztarda francuska – 3 łyżki
  • – cebula szalotka, mała – 1 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
  2. Przygotuj aromatyczną marynatę do mięsa – Przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
  3. Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...