Nasiona dla zdrowia – które warto włączyć do codziennej diety?
Natura obdarza nas tym, czego potrzebujemy dla naszego zdrowia. Jednym z takich składników, który powinien zawierać się każdej zdrowej diecie są nasiona. W łatwy sposób można je włączyć do codziennego jadłospisu, a one zapewnią nam działanie mocy składników mineralnych i witamin.
Nasiona dla zdrowia – Chia
Nasiona chia stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które są istotna dla zdrowia ciała i umysłu. Nasiona chia stanowią również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierją witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.
Nasiona Chia posiadają również dużą zawartość błonnika, polecane są osobom zmagających się z nadwagą i otyłością. Stanowią również bogate źródło wapnia, wspomagają nawilżanie organizmi i szczególnie polecane są diabetykom, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i regulują ich poziom we krwi.
Nasiona dla zdrowia – Słonecznik
– Nasiona słonecznika to nie tylko smaczna przekąska. Słonecznik to bogactwo białka, żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Pestki słonecznika są też źródłem przeciwutleniaczy – mają ich cztery razy więcej niż jagody czy orzechy – wylicza Arkadiusz Drążek z firmy Brześć. W słoneczniku znajdziemy magnez, który wzmacnia mięśnie, uspokaja i poprawia koncentracje, a selen i kwas foliowy wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Słonecznik stanowi również cenne źródło fosforu i wapnia, które wzmacniają kości i zęby oraz pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Podobnie jak siemię lniane są źródłem kwasów wielonienasyconych chroniących nas przed chorobami układu krążenia oraz wspomagających trawienie.
Nasiona dla zdrowia – Czarnuszka
– Nasiona czarnuszki, zwanej też czarnym kminkiem, posiadają szereg właściwości: od antyzapalnych, przez antynowotworowe i antyoksydacyjne, aż po ochronne – mówi Drążek. Olejki zawarte w czarnuszce odpowiadają m.in. za działania antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe, a także przynoszą ukojenie astmatykom.
Nasiona czarnuszki posiadają również właściwości przeciwdrgawkowe, które sprzyjają leczeniu padaczki, chroną przed skutkami promieniowania, działają przeciwcukrzycowo. Czrnuszka wpływa również pozytywnie na włosy i skórę, a także pomaga uporać się z anemią. Nie mówiąc już o regulacji układu pokarmowego, krwionośnego, odpornościowego czy rozrodczego.
Nasiona dla zdrowia – Siemię lniane
Siemię lniane znane jest również jako nasiona lnu zwyczajnego. To popularny sposób babć na przyśpieszenie trawienia dzięki wysokiej zawartości błonnika, ale poza tymi właściwościami nasiona te są również źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, skutecznie obniżających tzw. zły cholesterol i działających przeciwmiażdżycowo.
Siemię lniane jest również bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, a także wpływają zbawiennie na układ nerwowy. Dodatkowo stanowi cenne źródło witaminy E, cynku, magnezu i żelaza.
Nasiona dla zdrowia – Sezam
Sezam kojarzy nam się jako posypka na pieczywie i składnik, z którego robimy pyszną chałwę. Sezam jest bardzo ceniony w kuchni azjatyckiej, dzięki dużej dawce magnezu, wapnia, witaminy A,E i witamin z grupy B. Sezam zawiera również przeciwutleniacze – sezamol i sezamolinę. Sezam wpływa korzystnie na pracę wątroby, jelit oraz nerek, a także reguluje miesiączkę oraz produkcję mleka u matek karmiących. Nasiona sezamu są też bogate w lecytynę odpowiadającą za sprawne funkcjonowanie mózgu. Sezam jest też znany ze swych właściwości antyalergicznych.
O wielu właściwościach nie wiedziałam. Muszę włączyć do swojej diety więcej nasion.
Ja również, warto czytać takie artykuły, bo można się wiele dowiedzieć. 😉
Używam wszystkich 🙂
Samo zdrowie i do tego dodaje smaku potrawom 🙂
Używam nasion i jako przekąski np słonecznik czy dynię i jako dodatki do jogurtu czy wypieków.
Czarnuszki i nasion chia nie znam. Ale gdy przychodzi sezon na słonecznik…. to ja przepadam! Normalnie nie mogę się oderwać od dłubania. Sezam i siemię daję do granoli czy czekolady z „badziewiem”, jak to nazywam 😉
Siemie lniane i pestki słonecznika najczęściej jem 🙂
Słyszałam, że słonecznik wcale nie jest taki zdrowy. Ziarna mają spore ilości „złych” kwasów.
Ja najczęściej używam siemię lniane oraz sezam.Te nasiona mają szczególnie wiele właściwości zdrowotnych.Siemię dodaję do jogurtów i do sosów ,a sezam dodaję do hummusu ,który często robię.
Nasiona od dawna stosuje w kuchni Ostatnio wprowadziłam czarnuszkę,
Używam wszystkich tych nasion oprócz czarnuszki w swojej kuchni. Naczytalam się o ich właściwościach i postanowiłam zmienić swoją dietę wraz z Nowym rokiem.
🙂
Bardzo zdrowe
Do kolekcji dodałabym nasiona siemienia lnianego.
Siemię lniane, słonecznik oraz sezam goszczą w mojej codziennej diecie. Dodaję je zarówno do dań na słodko jak i do kanapek czy sałatek warzywnych. Od czasu do czasu wzbogacam jadłospis nasionami chia z których wyczarowuję pyszny pudding 🙂
Lubię dodawać nasiona do codziennego menu.Jadam z musli,chlebem własnego wypieku,dodaje również do sałatek,Wczoraj,może to nie pasuje,ale piekłam w folii filet z kurczaka,a na wierzch dałam pestki z dyni.Robiłam dla siebie,mnie smakowało,a to najważniejsze.
Bardzo lubię pić napój z siemienia lnianego. Słoneczniki też często skupię. Jeśli chodzi o nasiona chia to słyszałam o nich wiele dobrego, ale sama jeszcze ich nie próbowałam.
Ja tak samo. Siemię lniane piję praktycznie codziennie, świetnie działa na układ trawienny ale też wzmacnia paznokcie i włosy ( a o to Nam chodzi najbardziej 😉 ) Słonecznik i sezam dodaję do owsianek, przyjemne z pożytecznym.
Świetny artykuł ! Dowiedziałam się dużo cennych rzeczy 🙂
Fajne wiadomości, warto poczytać, ja używam różnych nasion na okrągło, najczęściej do jogurtów, chleb z nasionami uwielbiam, i to z różnymi nasionkami i ciemny chlebek, a słonecznik to skubiemy jak jest sezon, ponieważ mamy zawsze na ogródku … a zimą kupuje różne nasionka też jako „deserek” zamiast słodyczy dzieci dostają …pestki dyni, słonecznika itp… 🙂
Słonecznik i sezam uwielbiam, od jakiegoś czasu kuszą mnie nasiona chia, ale jeszcze nigdzie nie widziałam ich, bo chętnie bym kupiła, ale nie chcę przez internet
No własnie gdzie kupić stacjonarnie te nasiona chia ?
Siemię lniane stosuję do jedzenia, i też do maseczki do twarzy.
Sezam również polecam jest pyszny po zmieleniu jak również w postaci sezamek 🙂
Ziarna służą mi jako przysmak do pojadania, słonecznik, dynia to znakomite ziarna, podjadamy na okrągło,inne ziarna używam do pieczywa i jogurtów, do sałatek… super artykuł 🙂
Najczęściej używanymi przeze mnie ziarnami są słonecznik, siemię lniane oraz sezam. O czarnuszce i nasiona chia słyszałam, ale niewiele/ Teraz już poznałam ich właściwości i chętnie wprowadziłabym je do swojej diety. Niestety nie wiem gdzie je kupić 🙁
Nasiona lnu to moje ulubione, codziennie w pracy popijam zamiast porannej kawki 🙂 Przynajmniej mi nie wypłukują magnezu, tylko wręcz przeciwnie. Zaczęłam nawet robić dla swojego 3 latka pije ze smakiem, mówiąc, że to kisielek 🙂
Nie używam tylko czarnuszki ale mam zamiar nauczyć się piec chlebek i wlasnie do chleba wiem że można dodawać czarnuszkę a po za tym to wszystkie pesteczki kocham i lubię zajadać z nasion lnu też robię napój dla całej rodziny a słonecznik lubię sobie pogryźć kiedy siedzę i oglądam film
Rano zjadam własnej roboty musli. Polecam upiec drożdżowe bułeczki i przed włożeniem do pieca posypać czarnuszka i sezamem- pycha!
Nawet jedzadz zwykły jogurt możemy go doprawić np. Nasionami chia 👍
Nasiona ostatnio święcą swoje tryumfy, Chia stały się bardzo popularne 🙂
A gdzie się podziały nasiona dyni? Są przecież mega zdrowe. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. To dlatego są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem.
Z siemieniem i lnem przyjaźnię się od dawna i uwielbiam. Pięknie wpływa na włosy, sylwetkę (poprawia metabolizm), cholesterol… no przede wszystkim jest pyszne. Używam przede wszystkim do chleba, sałatek, no i jako kisiel. Polecam produkty lniane ze sklepu oleofarm24
Ja na siemiu lnianym poprawiłam swoje włosy 🙂
Codziennie jem mieszankę różnych orzechów, teraz pora uzupełnić ją o nasiona 🙂
Siemię lniane znam, stosowałam przy zaparciach, oczywiście nie jest tak skuteczne jak dicopeg i nie jest zbyt smaczne ale jak ktoś musi wypije 😉
Wszystkie z wymienionych tutaj nasion jadam codziennie od wielu lat bo są rzeczywiście zdrowe. Wszystkie dodaję do chleba, który sama piekę. A oprócz czarnuszki resztę dodaję do musli i nie tylko. A czarnuszkę sama sieję na grządce i mam swoją co roku. Zresztą ona i tak sama się rozsiewa z ubiegłego roku ale zawsze dosiewam więcej. Ma takie subtelne kwiatki w kolorze błękitnym, blado różowym i białym, a potem tworzą się takie jak makówki i w nich są nasionka.
Od dłuższego czasu codziennie zjadam chia. Niedawno kupiłam mojej mamie. Mama chce dodawać je do owsianki i zapytała mnie czy można te nasiona zalewać wrzątkiem? Czy lepiej moczyć przez jakiś czas w zimnej wodzie? Ja moczę przez noc, zalewam nasiona i płatki zimną wodą