Ciasto Upadłego Anioła
Przepis: Geoffrey Zakarian
Składniki na Ciasto Upadłego Anioła
Sos malinowy:
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka dobrze zmielonej, świeżej bazylii
- 1 łyżeczka soku z limonki
Beza:
- 1/4 szklanki rumu
- 1,5 szklanki cukru
- 8 białek
- 1 gotowe anielskie ciasto (Angel Food Cake) – opcjonalnie może to być zwykły biszkopt pieczony w okrągłej formie z kominem lub który ma wycięty otwór w środku, lecz anielskie ciasto jest dużo smaczniejsze.
Przygotowanie
- Sos malinowy: wrzuć maliny i cukier do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj bazylię i sok z limonki, po czym odstaw do lodówki do schłodzenia.
- Beza: do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki rumu, doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, wsyp 1 szklankę cukru. Użyj pędzelka zamoczonego w wodzie, żeby usunąć drobinki cukru zgromadzone na bokach rondelka. Włóż do syropu termometr cukierniczy.
- Do miski wbij 8 białek i ubijaj mikserem na średniej prędkości aż powstanie piana. Powoli wsyp 1/2 szklanki cukru i ubij do stanu luźniej białej piany.
- Kiedy syrop osiągnie 115°C, zdejmij go z ognia. Ustaw mikser na wyższą prędkość i powoli wlej syrop do białek. Ubijaj, aż otrzymasz lśniącą, luźną pianę.
- Łączenie składników: Połóż anielskie ciasto (lub biszkopt) na tacy albo podstawce i polej syropem malinowym z wierzchu, aby nadmiar spłynął do środka. Ubitą pianę rozprowadź równo po całej powierzchni ciasta. Użyj szpatułki, jeśli chcesz ją jakoś specjalnie uformować. Przed podaniem użyj palnika kuchennego, żeby opiec bezę.
Przepis udostępniony przez: Polsat Food Network
Komentarze
Hmmm jaką nazwa intrygująca!
Ciekawy pomysł ! 🙂
Może i pyszne, ale wygląda trochę jakby wnętrzności wyleciały na zewnątrz 😀
też mam takie wrażenie 😉
Faktycznie, wygląda nieapetycznie 🙂 Wypływający środek raczej na Halloween 🙂
I ja też miałam takie skojarzenie. Mało estetyczne, a przez to mało apetyczne :/
Oj zjadło by się tego aniołka :D. Mniam!
Z chęcią spróbowałabym tego wypieku z sosem malinowym.
wygląda na smaczny upadek 😀
Już sama nazwa bardzo intryguje a ciasto nie jest skomplikowane więc w najbliższym czasie go wypróbuję
Wypróbowałaś?? Wygląda super.
Dla mnie wygląda trochę tak jak dziewczyny pisały powyżej – jakby wypadły ze środka wnętrzności 😛 Na Halloween bardziej pasuje 😉
No przecież widać, że to maliny 🙂
Tak, już raz zjedzone 😛
Pewnie się je je do upadłego 😀
Efektywne ciasto. Zrobi furorę na pewno na niejednym stole.
Interesujące chodz ten środek troszkę nie apetyczny ale beza bomba ☺
O rany! Musze wypróbować przepis któregoś razu, a nazwa wymiata! 😀
wygląda bosko
Wygląda i smakuje bosko!
To musi być pyszne 🙂
Te wypadające wnętrzności nie wyglądają zachęcająco
Ciekawie to wygląda 🙂
Nazwa intrygująca, okazuje się jednak, że nie przemawia za nią żadna nieziemska, tudzież anielska historia. Wygląd… no cóż. Gdybym była aniołem nie zgrzeszyłabym dla tego ciasta.
Nazwa i wygląd intrygują!
Ciasto ok ale te „wnętrzności” nie wyglądają zbyt dobrze!
Ciekawie wygląda , ale czy smakuje dobrze? Musiałabym spróbować , aby ocenić 🙂
upadlego bo zapewne przez ten rum …;)