Łatwy sernik na czekoladowym spodzie z cukrową polewą

Łatwy sernik

Składniki na ciasto: Łatwy sernik na czekoladowym spodzie z cukrową polewą

Spód:
200 g herbatników czekoladowych
70 g rozpuszczonego masła

Masa:
1 kg twarogu sernikowego
150 g Cukru pudru DIAMANT
2 tabliczki białej czekolady
200 g śmietanki kremówki
2 łyżki soku z cytryny
5 jajek
40 g mąki ziemniaczanej

Polewa:
250 g Cukru do polew DIAMANT
25 ml wody

Sposób wykonania

Ciastka zmiksować na proszek, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i docisnąć. Schłodzić
w lodówce. Ser zmiksować z cukrem pudrem DIAMANT i śmietanką, dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć masę na spód z ciastek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Przygotować polewę: opakowanie cukru do polew DIAMANT połączyć z 25 ml wody – zamieszać i gotowe! Idealną polewą udekorować ciasto.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (247 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...