Wasze przepisy: kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Oto prosty przepis czytelniczki

kuleczki-ziemniaczane-1
Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek.
Porcja spokojnie starcza dla czteroosobowej rodziny 😉

Składniki na danie: Kuleczki ziemniaczane

  • pół kilograma ziemniaków (zważone po ugotowaniu)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • dowolne przyprawy (ja osobiście używam czosnku granulowanego, nieco chilii, ale można dowolnie dodawać według uznania)
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, a potem przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
Do miski z ziemniakami dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Solimy do smaku i dokładnie tłuczemy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Z masy formujemy niewielkie kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, tak jak frytki. Warto po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z wierzchu kuleczki są chrupiące a w środku miękkie.  Ja osobiście solę je nieco gdy są już gotowe.
Przepis autorstwa: Emotikonka28
kuleczki-ziemniaczane-2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...