Proste danie: pappardelle z grzybami – przepis

lubella_pappardelle z grzybamiPrzepis na pappardelle z grzybami jest autorstwa Piotra Ceranowicza – eksperta marki Lubella oraz uczestnika 3. edycji programu Top Chef.

Przy takiej ilości grzybów, która jest niezbędna do tego dania – ekonomicznie będzie zebrać je własnoręcznie. Sprawdź jesienią, gdzie na grzyby pojechać by zebrać a następnie ususzyć lub zamrozić borowiki i podgrzybki.

Składniki na Pappardelle z grzybami:

  • Makaron Lubella Inspiracje Pappardelle (1 op.)
  • Borowiki lub podgrzybki (300g)
  • Cebula (1 szt.)
  • Czosnek (6 ząbków)
  • Świeży majeranek
  • Białe wino (100ml)
  • Masło (200g)
  • Sól, pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał.

Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...