Zasady udanego ciasta – 8 porad, dzięki którym Twoje ciasto będzie perfekcyjne

Czy jesteś doświadczoną czy początkującą gospodynią to obawa „czy wyjdzie ciasto” towarzyszy Ci zawsze, jeśli oczywiście pieczesz w domu. Sernik opada … bo ser był za mokry, biszkopt klapnął … bo mąka była złej jakości, ciasto drożdżowe nie wyrosło… bo nierównomiernie grzał piekarnik. Te i inne wyjaśnienia doskonale znamy. Oto zasady udanego ciasta, dzięki którym doskonale upieczesz każde ciasto i zadziwisz nim rodzinę i gości.

 Zasady udanego ciasta

Zasady udanego ciasta

1. Zadbaj o jednakową, pokojową temperaturę wszystkich składników, których zamierzasz  użyć. Przed ich połączeniem należy przynajmniej na pół godziny wyjąć wszystkie z lodówki na blat w kuchni. Jeśli więc planujesz piec ciasto wieczorem, już po kolacji wyciągnij składniki z lodówki. Dzięki temu skutecznie unikniesz zakalca w wypieku. Wyjątkiem jest ciasto kruche, do ciasta trzeba użyć tłuszczu mocno schłodzonego, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde.

2. Przed dodaniem mąki do ciasta należy ją zawsze przesiać. Użyj do tego specjalnego przesiewacza, albo drobnego sitka.

– Pozwoli to oddzielić od mąki ewentualne zanieczyszczenia, które mogą się w niej zapodziać, np. kawałki sznurków. Podczas przesiewania spulchniamy ją i odpowiednio napowietrzamy. Zazwyczaj podczas leżakowania w worku lub opakowaniu sklepowym mąka się zbryla i jest zbita. – tłumaczy Anna Kamieńska, cukiernik ze Szczecina z dwudziestoletnim doświadczeniem.  

3. Jeżeli dodajesz do ciasta proszek do pieczenia, warto go przesiać razem z mąką. Spowoduje to idealne rozmieszczenie proszku, a tym samym lepsze wyrośnięcie wypieku.

4. Używaj składników najlepszej jakości.

Gwarancja udanych wypieków to przede wszystkim starannie dobrane podczas pieczenia składniki. Mleko, świeże jaja, sezonowe owoce z lokalnego targu. – wylicza Aleksander Szałajko, starszy specjalista ds. komunikacji ZT Bielmar – producenta margaryny Palma. – Bardzo istotne jest także jaki tłuszcz dodamy do ciasta. Najlepiej, by był bez konserwantów, sprawdzony podczas innych wypieków, dobrej jakości.

5. Odpowiednio dobierz tempo i czas mieszania składników. Możesz używać łyżki, miksera lub  makutry. W zależności od rodzaju ciasta, które pieczesz kontroluj czas mieszania. Na przykład składniki ciasta ucieranego mieszaj tylko do momentu ich połączenia, nie dłużej – najlepiej łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dokładnie na odwrót będzie w przypadku ciasta drożdżowego – im dłużej je będziesz wyrabiać, tym będzie lepiej napowietrzone, czyli w efekcie bardziej puszyste.

Jeśli przygotowujesz bezę, to naczynie i sprzęt do ubijania muszą być idealnie suche. Dodatkowo w misce z białkami nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka. Ubijanie ułatwi Ci dodanie do białek odrobiny soli, kilku kropli soku z cytryny lub szczypty mąki ziemniaczanej.

6. Aby owoce nie opadały na dno ciasta przed ich wyłożeniem – obtocz je w mące ziemniaczanej i pszennej. Wystarczy przesiać obie mąki przez sitko, bezpośrednio na owoce. Innym sposobem jest ułożenie owoców na dno formy i wylanie ciasta. Po upieczeniu odwróć blachę do góry spodem, a owoce znajdą się na górze wypieku.

7. KAŻDE CIASTO WKŁADAJ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA. Podczas pieczenia istotne jest, by ciekawscy nie otwierali piekarnika, zwłaszcza przez pierwsze pół godziny, gdy ciasto rośnie.

8. Podnieś temperaturę w piekarniku na ostatnie 5 minut pieczenia – dzięki temu Twoje ciasto nie opadnie. Na przykład – jeśli pieczemy w 180 stopniach, pod koniec zwiększmy do 200. Co ważne – w trakcie pieczenia najlepiej nie poruszać blachą, ani nie zaglądać do piekarnika. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta, lecz uchyl drzwi piekarnika i pozostaw wypiek nawet na pół godziny, by ostygł. Najbardziej wrażliwymi ciastami są biszkopty i ciasta drożdżowe, które nie lubią przeciągów i wstrząsów.

Starą metodą naszych babć, ale bardzo skuteczną jest uderzenie formą z upieczonym, gorącym biszkoptem o stół, albo nawet o podłogę. – mówi cukiernik, Anna Kamieńska. – Dzięki temu szybko pozbawiamy ciasto pęcherzyków powietrza, a tym samym nie dopuszczamy do opadnięcia ciasta.

Zasady udanego ciasta

A może znacie jeszcze inne zasady na udane ciasto? Z chęcią je dopiszemy do listy – podzielcie się w komentarzach.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (389 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...