Wszystko co powinnaś wiedzieć o kaszy

Polska kuchnia kaszą stoi. Obecnie często kojarzy nam się z kuchnią PRL, jednak coraz częściej możemy ją zobaczyć w dobrych restauracjach. Wspólnie z Agnieszką Piskałą, z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” opowiadamy wszystko co powinnaś wiedzieć o kaszy.

 kasza gryczana

Wszystko co powinnaś wiedzieć o kaszy – Samo zdrowie!

Kasza to jadalne ziarna i nasiona zbóż lub gryki, zatem posiada ich wszystkie wartości odżywcze i walory zdrowotne. Im mniej jest przetworzona ─ tym ma ich więcej. Ta niepozorna potrawa jest bogatym źródłem skrobi, białka oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera znaczącą ilość składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo czy fosfor, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu. Z kolei duża zawartość błonnika powinna zainteresować osoby odchudzające się. Dania bogate w błonnik usprawniają metabolizm oraz dają dłuższe uczucie sytości, co pozwala ograniczyć podjadanie między posiłkami.

Wszystko co powinnaś wiedzieć o kaszy – Która jest najzdrowsza?

Niewątpliwie można za taką uznać słynną kaszę gryczaną. ─ Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ zawiera go nawet 16% ─ to bardzo dużo jak na kaszę. Ponadto ma dużo składników mineralnych, na przykład magnezu, żelaza, potasu, krzemu czy cynku. Jest również bogata w rutynę, aminokwasy białkowe i kwas foliowy. Rutyna pomaga nam walczyć z infekcjami. Aminokwasy białkowe powodują, że nasza skóra ma prawidłową strukturę, włosy ładnie błyszczą, a paznokcie są trwałe. Kwas foliowy polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym u maluchów. Co więcej, kasza gryczana w odróżnieniu od innych kasz nie zakwasza naszego organizmu. ─ tłumaczy Agnieszka Piskała. Sprawdzi się ona w diecie bezglutenowej, podobnie jak kasza jaglana oraz podczas odchudzania ─ zawartość kaloryczna ugotowanej kaszy gryczanej to tylko 63 kcal/100 g, a tłuszczu 0,5 g/100 g.

Wszystko co powinnaś wiedzieć o kaszy – Jak przygotować?

Pamiętajmy, że najzdrowsze będą kasze grube, niepodane procesowi rozdrobnienia i nieprażone. Przez palenie zawartość przeciwutleniaczy maleje aż czterokrotnie! Podczas zakupów sięgajmy po kaszę sypką ─ unikajmy paczkowanej. Jeżeli ugotujemy ją w odpowiedni sposób zachowa ona wszystkie wartości odżywcze. W przypadku kaszy gryczanej ─ na 250 g kaszy dać 0,5 litra wody,
a w pozostałych na 250 g kaszy wlać 0,75 litra wody. Dodajmy odrobinę oleju rzepakowego i gotujmy przez 15-20 minut.

Wszystko co powinnaś wiedzieć o kaszy –  Jak przechowywać?

Każda z kasz powinna być przechowywana w suchym i przewiewnym miejscu. By zachować wszystkie jej walory, zarówno zdrowotne jak i smakowe, przesypmy ją do szczelnego szklanego słoika lub co jeszcze korzystniejsze ─ do płóciennego woreczka. Optymalny czas przechowywania kaszy to 4 miesiące. Z kolei, kasza już ugotowana i gotowa do spożycia, nie powinna stać w naszej lodówce dłużej niż dwa dni.

A co Wy sądzicie o włączeniu kaszy do diety? A może nie wyobrażacie sobie swojej kuchni bez tego składnika i znacie kilka smacznych przepisów?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (284 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...