Przepis na: Penne z migdałowym pesto

przepis_na_penne_z_migdalowym_pesto

Składniki na danie – Penne z migdałowym pesto:

– 200 g makaronu Malma Penne

– 15 g orzeszków pinii

– 15 g migdałów

– 30 g liści świeżej bazylii

– 2 łyżki stołowe utartego parmezanu

– 50 ml oliwy z oliwek

– pieprz ziołowy, sól do smaku

Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka, pomidorki  koktajlowe.

Przygotowanie:

Bazylię i wstępnie rozdrobniony czosnek miksujemy przez chwilę w blenderze na niskich obrotach (pesto nie powinno mieć gładkiej konsystencji), a następnie dodajemy podprażone wcześniej na patelni orzeszki i migdały. Dokładamy ser i oliwę, mieszamy delikatnie łyżką. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto. Danie podajemy posypane parmezanem, przystrajamy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (203 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...