Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym

wloskie-canneloni-z-serem

Składniki na danie – Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym:

▪ 500 g szpinaku (może być mrożony)

▪ paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)

▪ 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku

▪ 1 jajko

▪ 2 ząbki czosnku

▪ 150 ml śmietany 18%

▪ 2 łyżki oliwy

▪ sól i pieprz

Przygotowanie:

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  30 grudnia 2014 12:04

    Też takie robię i lazzanie z takim farszem.

    Odpowiedz
  2. martucha180  30 grudnia 2014 13:54

    A ja dzis mam nalesniki…. ech!

    Odpowiedz
  3. bbo  1 stycznia 2015 11:27

    Włoskie danie w polskim stylu!

    Odpowiedz
  4. luna341  22 lutego 2016 13:34

    Ulubiony makaron mojego syna.Nazywa je „duże rury”

    Odpowiedz
  5. efffciaa  4 kwietnia 2016 12:05

    Dzieci to mają śmieszne określenia na wszystko 🙂 Uwielbiam cannelloni zwłaszcza , że można je podać na milion różnych sposobów i za każdym razem smakują inaczej 🙂

    Odpowiedz
  6. malgosia  7 lipca 2016 12:06

    Ten przepis to już całkowicie wymiata, super musi być bardzo pyszny.

    Odpowiedz
  7. sandra  10 sierpnia 2016 22:28

    Mmm uwielbiam robiłam cannelloni ze szpinakiem i wyszło świetne. Ten przepis też wyprobuje

    Odpowiedz
  8. sandra  17 sierpnia 2016 20:23

    Wygląda naprawdę smacznie. Zawsze robiłam tradycyjne cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, ten przepis na pewno wykorzystam

    Odpowiedz
  9. gusia.  29 września 2016 07:07

    Mniam lubię szpinak, a danie wygląda ładnie i smacznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany