Przepis na: Aromatyzowana włoska oliwa

Aromatyzowana włoska oliwa

Składniki na 1,5 litra oliwy:

  • 5 gałązek bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Zioła opłukać zimną wodą, dobrze osączyć i przesuszyć. Nie może być w nich wody, gdyż oliwa w takim przypadku szybko się zepsuje.
  2. Listki ziół obrać z łodyg, delikatnie rozgnieść w moździerzu, bądź ugnieść drewnianym wałkiem, aby przyspieszyć wydzielanie się olejków eterycznych. Czosnek obrać ze skórki.
  3. Aromatyczne dodatki włożyć do czystej butelki. Zalać oliwą w ten sposób, żeby wszystko było dokładnie  przykryte. Butelkę zakręcić lub przykryć pergaminem.
  4. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na około 4 do 5 tygodni.
  5. Po tym czasie wyjąć aromatyczne dodatki i zużyć oliwę w przeciągu około trzech miesięcy.

 

Aromatyzowana włoska oliwa autorstwa szefa kuchni z restauracji Włoska Knajpa w Warszawie (ul. Okrzei 13)

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (153 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...