3 popularne mity na temat chleba – obalone!

 Z okazji Światowego Dnia Chleba przedstawiciele fundacji Chleb to Zdrowie zorganizowali konferencję, podczas której prelegenci zmierzyli się z popularnymi mitami dotyczącymi spożywania pieczywa. Oto fakty i obalone  mity na temat chleba.

chleb

1.     MIT:     Spożywamy coraz mniej pieczywa

FAKT:   Odpowiedzialny za liczby Główny Urząd Statystyczny używa klasyfikacji, która nie bierze pod uwagę np. usług cateringowych czy spożycia w barach tzw. szybkiej obsługi.

2.     MIT:     Pieczywo tuczy

FAKT:   Ważne jest, abyśmy dopasowywali spożycie pieczywa do własnych potrzeb energetycznych, do aktywności fizycznej. Dla przykładu: jedno jabłko (145g) zawiera ok. 72 kcal, jedna kromka chleba żytniego (50g) ma ok. 56 kcal, co odpowiada ilości energii spalanej podczas 10-15 min powolnego spaceru. Warto wiedzieć, że w przypadku pieczywa żytniego razowego, pieczywa pełnoziarnistego – energia uzyskana z tych produktów (węglowodany złożone – skrobia) wchłaniane są do organizmu stopniowo, dają nam siłę na długi czas, a ich indeks glikemiczny chleba żytniego razowego jest stosunkowo niski, bo wynosi około 55. Istnieją badania naukowe, które jednoznacznie przeczą tezie, jakoby spożycie pieczywa sprzyjało przybieraniu na wadze.

3.     MIT:     Pieczywo nie jest zdrowe

FAKT:   Pieczywo jest zdrowe i od setek lat lub nawet tysiącleci spożywane przez ludzi. Chleb jest jednym z najmniej przetworzonych produktów na rynku, a to, co jest naturalne, jest najlepsze dla ludzkiego organizmu. Co ważne, nie istnieją poważne badania naukowe świadczące o tym, że pieczywo źle wpływa na nasze zdrowie.

Wyjątkiem jest celiakia, która jest chorobą warunkowaną genetycznie i wymaga diety bezglutenowej, ale częstość jej występowania wynosi około 1 proc. w populacji europejskiej. Produkty zbożowe, w tym zwłaszcza pieczywo są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny być spożywane 5-6 razy dziennie wg. rekomendacji dietetyków i naukowców.

 

Partnerzy honorowi konferencji: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” oraz Krajowa Izba Gospodarcza. 

swiatowy-dzien-chleba-fundacja-konferencja

***

Fundacja Chleb to Zdrowie

Fundacja została powołana w maju 2014 r. przez przedstawicieli nauki, technologów żywności i producentów pieczywa o najlepszych tradycjach piekarskich. W tym gronie znajdują się zarówno małe piekarnie rzemieślnicze, jak i duże zakłady piekarskie z całej Polski.

– Radę programową fundacji tworzą przedstawiciele różnych dziedzin nauki o żywności i gastrolodzy – mówi dr Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie. 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (362 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...