Czekoladowe ciasteczka z żurawinowym nadzieniem

Czekoladowe-ciasteczka_z_nadzieniem_zurawinowymCzas przygotowania około 60 minut + czas stygnięcia

Składniki  na Czekoladowe ciasteczka (12 sztuk):

Ciasto:

  • 100 gr masła
  • 150 gr czekolady mlecznej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 125 gr cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 gr mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego

 

Nadzienie:

  • 2 płatki białej żelatyny
  • 150 gr świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 2 łyżki nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 80 gr cukru
  • 200 ml bitej śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

Kakao do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Masło przekładamy do garnka i podgrzewając dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Całość topimy podgrzewając na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem. Następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy małe ciasteczka, zachowując odpowiedni odstęp ( posłużyć mogą nam do tego formy do kostek lodu o przekroju 5 cm). Blachę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 175 C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 155 °C) piekarnika i pieczemy 18 – 20 Minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż zmięknie. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy nektarem żurawinowym, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż żurawiny staną się miękkie. Dodajemy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia, aż masa zacznie tężeć.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno, posypując cukrem waniliowym. Mieszamy z masą żurawinową i jeszcze raz pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. Połowę ciasteczek pokrywamy żurawinową śmietaną i przykrywamy drugą połową. Całość posypujemy kakao.

 

 

 

Wartość odżywcza (1 sztuka):

Wartość energetyczna: 356 kcal / 1490 kJ

Białko: 5,4 g

Tłuszcz: 17,7 g

Węglowodany: 44 g

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  18 sierpnia 2014 12:09

    Piękne te ciasteczka. Chyba sobie takie przygotuję, bo narobiłam sobie ochoty.

    Odpowiedz
  2. martucha180  18 sierpnia 2014 12:42

    Umiecie zaostrzyć apetyt!

    Odpowiedz
  3. kupiska  18 sierpnia 2014 18:26

    apeciaki slodziaki,fajne do kawki…

    Odpowiedz
  4. bbo  18 sierpnia 2014 19:28

    Pychotki 🙂

    Odpowiedz
  5. edytka38  18 sierpnia 2014 21:50

    mniam 😉

    Odpowiedz
  6. as_sa  21 sierpnia 2014 23:32

    Yummy. Coś co lubię

    Odpowiedz
  7. joasiajjj  17 września 2014 15:09

    Aż mi slinka pociekla ;P

    Odpowiedz
  8. KhaSix  1 kwietnia 2015 10:38

    Świetnie wyglądają, ale znąjc życie moje by nie wyszły tak apetycznie 😀

    Odpowiedz
  9. girlblack  17 kwietnia 2015 19:48

    mniam mniam:)

    Odpowiedz
  10. joanna252  13 grudnia 2015 14:31

    Żurawinę lubię bardzo nie jest bardzo słodka i dlatego pasuje do słodkich kremów bo przełamuje słodycz.

    Odpowiedz
  11. nuczka  12 marca 2016 11:47

    Och jak te ciasteczka kuszą, wyglądają bardzo,bardzo apetycznie i trzeba będzie spróbować je zrobić, poza tym uwielbiam żurawinę i to połączenie… mniam mniam 🙂

    Odpowiedz
  12. MelaNika  13 kwietnia 2016 14:24

    Rewelacyjny przepis, słodki smak czekoladowy przełamany kwaskowatymi żurawinami, a do tego śmiatanka. Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  13. luna341  18 maja 2016 12:05

    Wyglądają obłędnie i zapewne tak samo smakują,. Wydaj e mi sie,ze połączenie czekolady żurawiny i bitej śmietany to najsmaczniejsza propozycja 🙂 Musze to wypróbować

    Odpowiedz
  14. sweet850  18 maja 2016 18:40

    uwielbiam takie połączenia smaków

    Odpowiedz
  15. ma_dzia  26 czerwca 2016 19:21

    Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  16. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:28

    Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka i zapewne są smaczne.

    Odpowiedz
  17. MelaNika  11 marca 2017 20:12

    Mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany