Sałatka z makaronem fusilli z tuńczykiem, brokułem, pomidorami i marchwią

Sałatka z makaronem fusilli z tuńczykiem, brokułem, pomidorami i marchwią

Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji – 4

Składniki na danie – Sałatka z makaronem fusilli z tuńczykiem, brokułem, pomidorami i marchwią:

– 400 g makaronu Fusilli

– 120 g brokułu

– 100 g świeżych pomidorów

– 100 g tuńczyka w oleju

– 90 g marchewki

– 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine

– sól do smaku

Przygotowanie:        

Umyte pomidory parzymy we wrzątku przez około 1 minutę, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Usuwamy wszystkie pestki i kroimy w paski.

Obieramy marchew, kroimy w cienkie paski i dusimy przez 4-5 minut w łyżce oliwy. Tuńczyka dzielimy na kawałki.

Czyścimy brokuł i dzielimy na mniejsze różyczki, obgotowujemy je przez około 4-5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy.

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy kiedy będzie jeszcze twardawy i od razu schładzamy. Do makaronu dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i podajemy.

Przepis zaproponowany przez markę Barilla. Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów, sosów i gotowych dań.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...