Latem zwróćmy uwagę na naszą dietą – co warto jeść w upalne dni?
W końcu nadchodzą upały! Nie zapominajcie, że lato to, w którym każdy organizm potrzebuje jeszcze więcej energii do radzenia sobie z wysokimi temperaturami. Aby nie zabrakło nam sił do aktywnego spędzenia wakacji, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na naszą dietę!
Oczywista oczywistość!
Pij wodę! Przypominania o tym, nigdy nie za wiele.Upały powodują zwiększoną potliwość i utratę drogocennych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te uzupełnimy pijąc wodę mineralną. U dorosłego człowieka zawartość wody w organizmie wynosi około 60% składu ciała. Dlatego pamiętajcie, aby szczególnie latem wypijać przynajmniej 2,5 litra płynów w ciągu dnia. Najlepiej czystej wody!
Zrezygnuj z ciężkich potraw!
Szczególnie teraz warto zrezygnować z niezdrowych, ciężkich posiłków. Dietetycy radzą, aby w upalne dni stosować dietę niskokaloryczną. Warto sięgać szczególnie po owoce i warzywa, bo lekkie dania –jak sałatki i surówki, czy smaczne chłodniki, doskonale zaspokajają głód, jednocześnie nie obciążając żołądka i i dając uczucie sytości.
Smaczne przekąski!
Jeżeli lubicie aktywny wypoczynek, to nie zapominajcie o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej dawki produktów bogatych w witaminy i minerały. Sięgając po przekąski, odrzućcie ciężko strawne chipsy i zastąpcie je np. chrupiącymi plasterkami owoców i warzyw np. Crispy Natural. Takie naturalne i smaczne przekąski są idealnym źródłem błonnika i możesz je zawsze mieć pod ręką… również na plaży!
Pamiętajcie, że lato trwa tylko kilka tygodni, a upały zdarzają się u na rzadko. Dlatego zamiast narzekać na zbyt wysokie temperatury, zadbaj o zdrową dietę, byś mogła cieszyć się aktywnym wypoczynkiem pełnym słońcu!
Latem nie potrzeba tyle energii więc i lżejsza dieta potrzebna.
Tak też robię!
Bez tłustego i ciężkiego jedzenia.
W upalne dni jakoś tak odruchowo jem lekkie posiłki rezygnując z mięsnych czy tych bardziej sycących na rzecz owocó i warzyw, z piciem wody niestety brak mi systematyczności i ciągle zapominam by pić jej min 2 litry w ciągu dnia
Latem nawet nie ma ochoty na „ciężkie” jedzenie, ale może to i dobrze 😀
Woda jest Pyszna i zdrowa i jeszcze metabolizm wspomaga. Warto poczytać sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii
Zdrowa, letnia dieta powinna składać się z białka, węglowodanów i nienasyconych tłuszczów w odpowiednich proporcjach, a także oczywiście witamin i minerałów. Odchudzanie latem jest łatwiejsze, bo organizm sam broni się przed zbędnymi kaloriami.
Letnia dieta odchudzająca jest bardzo przyjemna – świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, a panujące upały sprawiają, że łatwiej jest zapanować nad apetytem. Sprawdź, na co powinnaś zwracać uwagę, decydując się na odchudzanie w lecie.
Dieta na lato: jedz białko, ale w mniejszych ilościach
Białko stanowi jedynie zapasowe źródło energii, na wypadek gdyby skończyły się węglowodany. Nadmiar białka organizm magazynuje w postaci dodatkowych kilogramów, dlatego należy je spożywać tylko w niewielkich ilościach.
Źródłem białka w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Lepsze jest białko roślinne, nie zawiera tłuszczu, a ma dużo błonnika (zwłaszcza rośliny strączkowe, np. fasola, groch, soja). Wybieraj chude mleko i jego przetwory (0,5 proc.). Mięso jest nam potrzebne, jednak w niewielkich ilościach.
Dostarcza białka, ale też dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i kalorii. Najmniej kalorii jest w cielęcinie i mięsie drobiowym. Wołowina, choć bogata w witaminę B12 i A, cynk i żelazo, ma wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Wieprzowina dostarcza dużo białka i najlepiej przyswajalne żelazo, ale jest kaloryczna i ciężkostrawna.