Kuskus inaczej

Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jak przyrządzić oryginalną potrawę?

Kuskus to  tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to  materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody i różnego rodzaju dodatków. W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie. Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.

Kuskus

Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami, co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.

Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje – Maroko na kanale Polsat Food Network.

Płaskie placuszki z kuskus

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
  • 10g soli
  • 20g cukru
  • 10g drożdży w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40ml  letniej wody

Przygotowanie:

  1. Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i  ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj  przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  2. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw
    w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji.
  4. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka.
  5. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz.
  6. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.

Słodki omlet z kuskus

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 10 listków mięty, poszatkowanych
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • Oliwa z oliwek
  • 6 daktyli, posiekanych
  • 10 szuszonych moreli, posiekanych
  • ½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
  • ½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 szklanka kremowego serka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka kuskus, ugotowanego
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka w misce, dodaj miętę, szczyptę soli i cukru. Nagrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek
    i przykręć temperaturę o połowę.
  2. Wlej 35ml jajecznej mikstury i rozprowadź równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, zdejmij z patelni przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Daktyle, morele, migdały, orzechy włoskie, serek kremowy, miód, cynamon i skórkę
    z pomarańczy umieść w misce i wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kuskus.
  4. Rozsmaruj tak powstałe nadzienie na omletach i zawiń. Przekrój na pół po skosie, polej syropem daktylowym i posyp ziarnami sezamu.

Przepis na 6 porcji

Syrop daktylowy

Składniki:

  • 10 daktyli, drobno posiekanych
  • 1 ½ szklanki wody
  •  ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 goździk

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w małym rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż daktyle się rozpadną.
  2. Kiedy daktyle się ugotują, a całość zacznie nabierać konsystencji syropu, zdejmij z ognia
    i odcedź.
  3. Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...