Tort czekoladowo – kokosowy wg przepisu Ewy Wachowicz

Tort-czekoladowo--kokosowySkładniki na tort czekoladowo – kokosowy:

ciasto:

  • 10 jajek
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 budynie czekoladowe (jeśli jaja są duże dać 3 budynie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

masa kokosowa:

  • 2 kostki masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 40 dag kokosu
  • 20 dag cukru
  • 1 kieliszek spirytusu

wiórki kokosowe do dekoracji

Jak przyrządzić

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Mleko zagotować, posłodzić i podgrzewać jeszcze 2-3 minut. Dodać kokos i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić.

Masło utrzeć, połączyć z masą kokosową. Na końcu dodać kieliszek spirytusu.

Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i rantu tortu). Udekorować wiórkami kokosowymi.

 

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...