Croque monsieur i croque madame – najsłynniejsze francuskie tosty
Chcesz poczuć klimat francuskiej kawiarenki? Wystaw stolik na balkon lub taras i przygotuj słynne francuskie tosty. Croque monsieur i jego siostra – croque madame czyli „chrupiący pan” i „chrupiąca pani” to symbol francuskiej kuchni. Pod skomplikowaną nazwą kanapki kryje się prosty i sycący posiłek, doskonały na śniadanie, lunch, a nawet obiad, jeśli zaserwujemy ją w towarzystwie sałatki. Croque monsieur to opieczony tost, nadziewany szynką i rozpływającym się serem. Chociaż autor pysznej przekąski nie jest znany, to wiadomo, że wymyślono ją w 1910 roku w paryskiej kawiarni przy bulwarze Kapucynów. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj z nami chrupiącego dżentelmena lub damę!
Tajemnica kultowych, zapiekanych kanapek tkwi w doborze składników i sposobie wykonania. – Kanapkę może przygotować każdy, ponieważ jest prosta w wykonaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W najłatwiejszej wersji croque-monsieur składa się z chleba tostowego, szynki i sera żółtego, np. szwajcarskiego. Przygotowując croque można użyć np. sera Aldamer MSM Mońki, który posiada szlachetny, lekko słodkawy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Kanapkę podpiekamy na patelni lub w piekarniku, żeby chleb stał się chrupiący, a ser się dobrze rozpuścił. To właśnie od chrupania wzięła się nazwa – „chrupiący dżentelmen”. Powstało wiele wariacji croque, najbardziej znaną jest żeńska wersja, czyli „chrupiąca dama” – croque madame, wzbogacona o jajko sadzone, osadzone na górze tosta. Wyglądem przypomina ono damski kapelusz, stąd nazwa. Dopełnieniem tostowej rodziny jest „chrupiąca panienka” – we Francji znana jako croque-mademoiselle będąca dietetyczną wersją kanapki.
Kanapka jest bardzo sycąca, dlatego najlepiej zjeść ją po porannym treningu. A warto się nią delektować, ponieważ smakuje wybornie i poprawia samopoczucie.
Croque madame – przepis
Oto przepis na croque madame, a jeśli marzy wam się croque mosieur – po prostu przygotujcie wersję bez jajka sadzonego, czyli zdejmijcie „chrupiącej damie” kapelusz!
Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 duże plasterki sera Aldamer MSM Mońki
- 4 plasterki szynki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- keczup
Przygotowanie:
Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.
W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!
Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!
Oj zjadłabym taką kanapeczkę.Przepis prosty,więc na pewno wypróbuję.
wygladaja smakowicie
Smaczne,ale tuczące.
mniammmm
zapowiada sie smakowicie
Boże! Ile to musi mieć kalorii?
Brzmi wykwintnie, a smakuje wybornie. I nie przejmowałabym sie w tym przypadku kaloriami, coś się nam od życia należy, a dlaczego nie miałaby to być przyjemność z jedzenia 😉
Pyszota 🙂
Brzmi ciekawie , a z nazwy bardzo ekskluzywnie , chociaż to bardzo zwykłe danie 🙂 Czasem nam się zdarza takie kanapeczki robić na śniadanie 🙂 Pychotka 🙂
Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂
Wygląda bardzo smacznie. Idealne na proste, szybkie i sycące śniadanko 🙂 Kiedyś zrobiłam sobie takie tosty i były przepyszne, więc na pewno jeszcze wiele razy zrobię takie śniadanie.
To musi być przepyszne!
ojej sam widok zniewala
Mniam!
Muszę wypróbować.