Croque monsieur i croque madame – najsłynniejsze francuskie tosty

Chcesz poczuć klimat francuskiej kawiarenki? Wystaw stolik na balkon lub taras i przygotuj słynne francuskie tosty. Croque monsieur i jego siostra – croque madame czyli „chrupiący pan” i „chrupiąca pani” to symbol francuskiej kuchni. Pod skomplikowaną nazwą kanapki kryje się prosty i sycący posiłek, doskonały na śniadanie, lunch, a nawet obiad, jeśli zaserwujemy ją w towarzystwie sałatki. Croque monsieur to opieczony tost, nadziewany szynką i rozpływającym się serem. Chociaż autor pysznej przekąski nie jest znany, to wiadomo, że wymyślono ją w 1910 roku w paryskiej kawiarni przy bulwarze Kapucynów. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj z nami chrupiącego dżentelmena lub damę!

Tost croque madame

Tajemnica kultowych, zapiekanych kanapek tkwi w doborze składników i sposobie wykonania. – Kanapkę może przygotować każdy, ponieważ jest prosta w wykonaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W najłatwiejszej wersji croque-monsieur składa się z chleba tostowego, szynki i sera żółtego, np. szwajcarskiego. Przygotowując croque można użyć np. sera Aldamer MSM Mońki, który posiada szlachetny, lekko słodkawy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Kanapkę podpiekamy na patelni lub w piekarniku, żeby chleb stał się chrupiący, a ser się dobrze rozpuścił. To właśnie od chrupania wzięła się nazwa – „chrupiący dżentelmen”. Powstało wiele wariacji croque, najbardziej znaną jest żeńska wersja, czyli „chrupiąca dama” – croque madame, wzbogacona o jajko sadzone, osadzone na górze tosta. Wyglądem przypomina ono damski kapelusz, stąd nazwa. Dopełnieniem tostowej rodziny jest  „chrupiąca panienka” – we Francji znana jako croque-mademoiselle będąca dietetyczną wersją kanapki.

Kanapka jest bardzo sycąca, dlatego najlepiej zjeść ją po porannym treningu. A warto się nią delektować, ponieważ smakuje wybornie i poprawia samopoczucie.

Croque madame – przepis

Oto przepis na croque madame, a jeśli marzy wam się croque mosieur – po prostu przygotujcie wersję bez jajka sadzonego, czyli zdejmijcie „chrupiącej damie” kapelusz!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 duże plasterki sera Aldamer MSM Mońki
  • 4 plasterki szynki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • keczup

Przygotowanie:

Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.

W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!

Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!

Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!

W supermarketach i dyskontach coraz częściej można zobaczyć egzotyczne owoce sprowadzane z najdalszych zakątków świata. Brak wiedzy na temat tego, jak je spożywać oraz pewnego rodzaju żywieniowa rutyna częstokroć powstrzymują nas jednak przed ich spróbowaniem. Przedstawiamy krótki poradnik, w którym podpowiadamy, które z nich mogą być spożywane na surowo i jak zabrać się do ich zaserwowania!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (389 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  30 lipca 2013 07:57

    Oj zjadłabym taką kanapeczkę.Przepis prosty,więc na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz
  2. dudqa  30 lipca 2013 08:08

    wygladaja smakowicie

    Odpowiedz
  3. gusia.  30 lipca 2013 10:12

    Smaczne,ale tuczące.

    Odpowiedz
  4. 1234anulka  30 lipca 2013 13:46

    mniammmm

    Odpowiedz
  5. magella87  30 lipca 2013 21:26

    zapowiada sie smakowicie

    Odpowiedz
  6. agnieszka23408  31 lipca 2013 00:29

    Boże! Ile to musi mieć kalorii?

    Odpowiedz
  7. as_sa  21 czerwca 2015 08:52

    Brzmi wykwintnie, a smakuje wybornie. I nie przejmowałabym sie w tym przypadku kaloriami, coś się nam od życia należy, a dlaczego nie miałaby to być przyjemność z jedzenia 😉

    Odpowiedz
  8. joanna252  20 lutego 2016 18:51

    Pyszota 🙂

    Odpowiedz
  9. efffciaa  18 kwietnia 2016 15:07

    Brzmi ciekawie , a z nazwy bardzo ekskluzywnie , chociaż to bardzo zwykłe danie 🙂 Czasem nam się zdarza takie kanapeczki robić na śniadanie 🙂 Pychotka 🙂

    Odpowiedz
  10. ma_dzia  26 czerwca 2016 19:22

    Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  11. marra  12 lipca 2016 15:38

    Wygląda bardzo smacznie. Idealne na proste, szybkie i sycące śniadanko 🙂 Kiedyś zrobiłam sobie takie tosty i były przepyszne, więc na pewno jeszcze wiele razy zrobię takie śniadanie.

    Odpowiedz
  12. plum12  7 grudnia 2016 11:58

    To musi być przepyszne!

    Odpowiedz
  13. daisy  15 marca 2017 11:21

    ojej sam widok zniewala

    Odpowiedz
  14. Amaretta  25 sierpnia 2017 18:02

    Mniam!

    Odpowiedz
  15. Marzena  11 maja 2022 10:08

    Muszę wypróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany