Prof. Ewa Stachowska wyjaśnia: Niedobory witaminy D na jesień – cz.1
Spis treści:
- Niedobory witaminy D
- 1. O czym trzeba pamiętać?
- 2. Jakie są rekomendacje dotyczące rozpoczęcia suplementacji dużymi dawkami witaminy D 1?
- 3. Na czym polega badanie zawartości witaminy D w surowicy i gdzie je zrobić?
- 4. Kto koniecznie powinien zrobić badania?
- 5. Kto powinien profilaktycznie suplementować się witaminą D bez badań?
- 6. Kto jest w grupie ryzyka niedoboru witaminy D?
- 7. Kiedy można stwierdzić niedobór witaminy D?
- 8. Kiedy można stwierdzić zagrożenie niedoborem witaminy D?
- 9. Co mi grozi, jeśli mam niedobory witaminy D?
Sezon jesienno – zimowy wiąże się z brakiem światła słonecznego. Czy zatem grożą nam niedobory witaminy D? Przyzwyczajeni latem do opalania i wygrzewania się w słońcu – gdy tego zabraknie- możemy poczuć wahania nastroju czy wręcz jesienną chandrę. Antidotum na złe samopoczucie jest prawidłowe odżywianie – zmodyfikowane pod kątem zimowych miesięcy a także suplementacja witaminy D. Dlaczego? O tym, jak nie dać się zaskoczyć zimie i efektom wynikającym z braku własnie witaminy D – zwanej witaminą słońca rozmawiamy z naszym ekspertem prof. Ewą Stachowską.
Niedobory witaminy D
Mam przed sobą wytyczne panelu ekspertów dotyczące suplementacji witaminą D. Rzeczowy raport z 2011 r stworzony przez ekspertów i badaczy. Wynika z niego, że musimy wiele zmienić w naszym podejściu do suplementacji. Choć raport ma kilka lat, nadal nie jest powszechnie znany. A powinien być! Poznajmy zatem jego założenia.
1. O czym trzeba pamiętać?
Przed włączeniem do diety zwiększonych dawek witaminy należy koniecznie skonsultować się z lekarzem (który wykluczy np. drugorzędową lub trzeciorzędową nadczynność przytarczyc).
2. Jakie są rekomendacje dotyczące rozpoczęcia suplementacji dużymi dawkami witaminy D 1?
Eksperci rekomendują wykonanie pomiarów zawartości (stężenia) tej witaminy w surowicy osób zagrożonych ryzykiem niedoboru w celu dobrania indywidualnej i OPTYMALNEJ dawki. Badania stężenia witaminy D w surowicy, nie są rekomendowane dla osób zdrowych (bez obciążających zaburzeń).
3. Na czym polega badanie zawartości witaminy D w surowicy i gdzie je zrobić?
Eksperci rekomendują wykonanie badania aktywnej postaci witaminy 25 hydroksywitaminy D [25 (OH) D]. To badanie można zrobić w wyspecjalizowanych laboratoriach analitycznych
4. Kto koniecznie powinien zrobić badania?
Badania stężenia [25 (OH) D] w surowicy powinny zrobić osoby otyłe z zespołami złego wchłaniania (kieruje na badanie lekarz) oraz osoby z pierwotnym hiperparatyroidyzmem.
5. Kto powinien profilaktycznie suplementować się witaminą D bez badań?
Profilaktycznie suplementować powinny się osoby zdrowe od października do końca kwietnia: 1000 jednostek (IU) (przy braku słońca), osoby powyżej 65. rż. przez cały rok: 1000 jednostek (IU)
6. Kto jest w grupie ryzyka niedoboru witaminy D?
W tej grupie znajdują się:
- 1. noworodki i niemowlęta
- 2. dzieci i młodzież 1-18
- 3. osoby otyłe z zespołami złego wchłaniania
7. Kiedy można stwierdzić niedobór witaminy D?
Niedobór stwierdzamy, gdy we krwi stężenie 25 (OH) D wynosi poniżej 20 ng/ml
8. Kiedy można stwierdzić zagrożenie niedoborem witaminy D?
Zagrożenie niedoborem możemy stwierdzić, gdy we krwi stężenie 25 (OH) D wynosi 21-29 ng/ml
9. Co mi grozi, jeśli mam niedobory witaminy D?
Z niedoborem witamy D wiąże się:
- zwiększone ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe (jelita grubego, prostaty i piersi),
- zwiększone ryzyko chorób układu krążenia (zawał, udar).
- zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych- Hashimoto, Cukrzyca typu I, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów
- zwiększone ryzyko infekcji
Dalsze rekomendacje i dawki przeczytacie w drugiej części naszej rozmowy
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica www.dietetica.com.pl