8 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o słodyczach
Tłusty czwartek to jednocześnie słodki czwartek – pączki, faworki zawierają również sporą ilość cukru (marmolada, lukier, cukier puder itd.) Przy tej okazji największa sieć ekologicznych delikatesów w Polsce – ORGANIC Farma Zdrowia zebrała najważniejsze zasady oraz informacje dotyczące słodyczy, o których warto pamiętać przez cały rok.
8 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o słodyczach:
1. Wybierając słodycze, czytaj etykiety i sięgaj po te, na których opakowaniach cukier występuję na jak najdalszej pozycji (im dalej na etykiecie, tym go mniej w produkcie) .
2. Jednymi z najzdrowszych zamienników przemysłowych słodyczy są suszone owoce (daktyle, morele, śliwki, inne). Ich przewaga nad „sztucznymi” łakociami polega m.in. na tym że oprócz glukozy dostarczającej natychmiast „paliwo” do mózgu zawierają również wartości odżywcze. Powolne suszenie to znany od wieków i najbardziej naturalny sposób przechowywania owoców, dzięki któremu zawarte w owocach witaminy i sole mineralne są dostępne przez cały rok.
3. Jeśli lubisz ciasta, najlepiej piecz je samodzielnie lub kupuj w zaufanych cukierniach. W słodyczach wbrew pozorom najgroźniejszy dla zdrowia jest nie sam cukier, ale złej jakości składniki. Przy produkcji ciastek często stosuje się najtańszy tłuszcz, który w połączeniu z cukrem i mąką powoduje trudno strawne połączenie, które jest dużym obciążeniem dla organizmu.
4. Jeśli lubisz czekoladę, sięgaj po tzw. gorzką lub surową. Warto pamiętać, że naturalne ziarna kakao po rozgryzieniu są bardzo gorzkie, ale to one zawierają najwięcej magnezu i cennych przeciwutleniaczy. Czekolada mleczna powstaje podczas mieszania zmielonych ziaren kakao, cukru, mleka i masła kakaowego. Warto dokładnie przeczytać etykietę, która podaje zawartość kakao w produkcie, a także sposób jej wytwarzania i pochodzenia surowców.
5. Słodycze lubią nas oszukiwać – po zjedzeniu słodkiej przekąski szybko przestaje nam się chcieć jeść, ale po krótkim upływie czasu znów dopada nas głód i ponownie mamy pragnienie słodyczy, a nie innych składników. Narasta wtedy ryzyko niedoborów pokarmowych – słodycze nie dostarczają nam zbyt wielu wartości odżywczych.
6. Słodycze powinno się jeść przed godziną 15 (najlepiej między godz. 11 a 13 kiedy przypada największa wydolność trzustki zajmującej się metabolizowaniem cukru). Wieczorem powodują bezsenność – cukier jest sygnałem dla mózgu, że ma pracować nie odpoczywać.
7. Często potrzeba na słodycze wzrasta ok godz. 17. Warto wówczas nie ulec pokusie i poszukać zdrowego cukru np. w warzywach (szczególnie polecamy tu puree z dyni!)
8. Według zasad zdrowego żywienia najlepiej spożywać jedną słodką przekąskę dziennie. Wyjątkiem jest dieta owocowa, którą można stosować w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych produktów – wybieramy jeden dzień w tygodniu, kiedy jemy tylko owoce i pijemy z nich soki, za to w dowolnych ilościach.
www.90dnidoeko.pl
5 faktów, jak zostać cukrzykiem – antyporadnik
Bardzo ciekawe informacje o których wcześniej nie wiedziałam 🙂
O rany, nie wiedziałam, że słodycze najlepiej jeść między 11.00 a 13.00. Ja niestety najczęściej sięgam po nie po pracy, czyli koło 18.00 siadając na kanapie… słaba opcja Faktycznie bardzo ciekawy i przydatny artykuł. W ogóle zauważyłam, że ten Organic ostatnio dość mocno się zaangażował w różnego rodzaju akcje propagujące zasady zdrowego odżywiania. Ja szczególnie popieram pomysł, by dzieciom zamiast słodyczy dawać suszone owoce.
No i wiadomo, że lepiej sięgnąć po czekoladę która dostarcza nam składników odżywczych i mikroelementów niż po inne słodycze, mniej kaloryczną alternatywą są też żelki owocowe ( najlepiej te bez żelatyny)
Jeśli żelki to tylko te ze sklepów ekologicznych – nie chodzi tylko o kwestię żelatyny, ale również sztucznych barwników! Ale ja generalnie uważam, że w miejsce takich łakoci, lepiej jest podawać dzieciom bakalie. Jeśli oczywiście nie mają na nie alergii!
Właśnie przeczytałam ten artykuł jedząc przepysznego donata. Nie miałam pojęcia, że kolejność składników na etykietce ma znaczenie, 90 dni do eko to super inicjatywa Organica!
Faktycznie pokusa na coś słodkiego u mnie pojawia się po 17 🙂
no i zrobiliście mi smaka!
i daliście wymówkę, bo jest przed 15…:D
Cukier, tłuszcze, słodziki to swoją drogą są niezdrowe. Mnie jednak niepokoją te barwniki w cukierkach, żelkach, lizakach. Na wykładzie z ksenobiotyków Pan Dr opowiadał, że dawniej w barwnikach był jakiś metal cięzki, ale jeszcze nie wiedzieli, że zaszkodzi.. Teraz z pewnością barwniki ich nie zawierają,ale i tak to jest substancja ksenobiotyczna dla organizmu i nie wiadomo, co się z nią dzieje.
Bardzo lubię słodycze i nie potrafię się bez nich obejść , chociaż ostatnio zamiast cukierków i czekolad przerzuciłam się na domowe ciasta – sama je piekę i wiem co wrzucam do formy 🙂
Fajny artykuł. Ciekawe informacje, które postaram się wprowadzić do swojego codziennego odżywiania i jadłospisu. Trzeba ograniczyć te moje grzeszki.